Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Museerna hoppas att besökarna hittar tillbaka: "Trygghet är en samarbetsfråga"

Från 2020
Skylt utanför Villa Hagasund
Bildtext Villa Hagasund i Helsingfors är ett av museerna som öppnar i juni.
Bild: Yle/ Melissa Haga

Från och med juni får museerna runt om i landet äntligen öppna sina dörrar. Museicheferna gläds över beskedet men hoppas att besökare ska följa de rådande riktlinjerna om god handhygien och säkra avstånd.

I juni öppnar Helsingfors stadsmuseum de museer där säkerhetskriterierna kan uppfyllas. Museerna väntar ännu på noggrannare riktlinjer men maxantalet på 50 personer kommer att garanteras.

Museidirektör Minna Sarantola-Weiss hoppas ändå att besökarna ska hitta tillbaka till museerna.

– Det skulle vara trevligt om människor känner “jippi, äntligen kan vi gå på museum!”. Men det är också möjligt att folk kommer vara ganska försiktiga.

Helsingfors stadsmuseum öppnar följade museer:

  • Den 1 juni öppnar Helsingfors stadsmuseum och Spårvägsmuseet.
  • Den 2 juni öppnar Villa Hagasund.
  • Sprutmästargården och Arbetarbostadsmuseet förblir stängda eftersom utrymmena är så trånga att säkerhetskriterierna inte kan uppfyllas. Barnens stad förblir också stängt eftersom utställningen bygger på närkontakt.

Stängningen av museerna har på sitt sätt också varit en stor möjlighet. Personalen på Helsingfors stadsmuseum har i en högre grad ägnat sig åt sådant arbete som man inte hinner med när den dagliga verksamheten rullar på.

– Till vår stora glädje har vi kunnat publicera en hel del digitala produkter som våra kunder har hittat rätt bra, säger Sarantola-Weiss.

Minna Sarantola-Weiss, t.f. museidirektör för Helsingfors stadsmuseum utanför Villa Hagasund
Bildtext Museidirektör Minna Sarantola-Weiss ser framemot att få öppna Helsingfors stadsmuseums dörrar.
Bild: Yle/ Melissa Haga

Även Vasas museer väntar på öppning

I Vasa har museipersonalen inte haft möjlighet att ägna sig åt andra uppgifter än normalt, utan arbetstiden har gått åt till att organisera verksamheten under stängningen.

– Vi har haft ganska bråttom, tiden har gått till att organisera förändringar, säger Elina Bonelius, museichef för Vasa stads museer.

Det kan hända att det blir en tyst sommar

― Elina Bonelius, museichef

Nu ser Bonelius fram emot att få välkomna människor tillbaka till museerna. Vårens stängningar har lett till stora ekonomiska förluster.

– Våra museer har gått miste om ungefär 33 000 euro på grund av stängningen.

Hur stort sommarens besökarantal blir är svårt att förutse, men några utländska turistskaror eller gruppbokningar blir knappast aktuella.

– Det kan hända att det blir en tyst sommar.

Kuntsis nuseum i Vasa.
Bildtext I Vasa öppnar Kuntsi museum för modern konst den 2 juni.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Att museerna ändå snart får öppna tycker Bonelius är ett steg i rätt riktning.

– Jag tror inte att det är möjligt att lappa det ekonomiska bortfallet, men att vi får öppna hjälper.

I Vasa blir det möjligt att ta del av alldeles nya utställningar i juni. I Tikanojas konsthem skulle bland annat utställningen “Poppelgränd och andra verk ur Emil Aaltonens samling” precis öppna då museerna blev tvungna att stänga.

Vasa stads museer öppnar följande museer:

  • Den 2 juni öppnar Kuntsi museum för modern konst och Tikanojas konsthem.
  • Den 10 juni öppnar Österbottens museum och Gamla Vasa museum.
  • Vasa konsthall förblir stängd till augusti.

Så hur önskar museerna att besökare beter sig då de återvänder? Både Helsingfors stadsmuseum och Vasa stads museer hoppas att besökarna följer de allmänna riktlinjerna om god handhygien och säkerhetsavstånd.

Maxantalet på 50 personer kommer att övervakas av museipersonalen och i de museer som uppbär en inträdesavgift kommer antalet sålda biljetter att kontrolleras.

– Trygghet och säkerhet är en samarbetsfråga. Vi hoppas besökare följer de anvisningar som vi ger dem, säger Sarantola-Weiss.

Diskussion om artikeln