Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lovisabon Siw Broman på barnhemmet Corazón Grande i Bolivia: "Flickorna är oroliga för att de ska missa skolåret"

Från 2020
Finländare som bor utomlands i coronatider: Siw Broman i Bolivia - Spela upp på Arenan

För 14 år sedan startade Siw Broman från Lovisa barnhemmet Corazón Grande i Bolivia för flickor som blivit sexuellt utnyttjade, eller saknar föräldrar.

Broman berättar att hon och de 16 flickorna som just nu bor där har haft det bra under coronatiden, trots att flickorna inte får gå till skolan.

- Flickorna oroar sig för att de ska missa skolåret.

Skolorna är stängda på grund av landets coronarestriktioner, och distansundervisning har hittills inte gått att ordna eftersom alla barn inte har tillgång till dator och internet.

Nu har myndigheterna ändå sagt att eleverna ska börja studera på distans, men exakt när och hur det ska gå till i praktiken har Broman inte fått information om.

Broman tog hand om flickorna ensam

Just nu får man bara gå till butiken en gång i veckan på grund av coronarestriktionerna, och armén övervakar att ingen rör sig utomhus i onödan.

Men det här räcker, säger Broman, eftersom barnhemmets eget utomhusområde är stort.

- Dessutom kommer det en vagn förbi en gång i veckan som säljer frukter och grönsaker.

Under den värsta tiden av coronakrisen har Broman fått ta hand om flickorna på barnhemmet helt ensam. Men det har gått bra i alla fall, säger Broman.

- Jag och flickorna har haft det bra här och det har varit roligt att få spendera mera tid med flickorna.

Hela Bolivia sattes i coronakarantän den 22 mars, vilket innebär att personalen inte har kunnat komma på jobb på flera veckor.

Karantänen väntas gälla åtminstone fram tills den 31 maj, men en av vårdarna på barnhemmet fick ändå komma tillbaks på jobb för några dagar sedan.

Vanligtvis arbetar en föreståndare och fem vårdare där, tillsammans med en socialarbetare och en psykolog som arbetar där på deltid.

Corazón Grande barnhemmet i Bolivia
Bildtext Det finns utrymme för 24 flickor på barnhemmet och det är barnskyddet i Bolivia som bestämmer vilka flickor som bor där.
Siw Broman i Bolivia
Bildtext Broman arbetar för Frälsningsarmén men Corazón Grande är hennes eget projekt.

Ett år blev 26

Siw Broman har bott i Bolivia i snart 26 år.

Det var tack vare ett besök hos en vän i Argentina som gjorde att Broman fick upp ögonen för Sydamerika.

Efter ett års arbete på ett barnhem i Paraguay beslöt hon sig för att bege sig till Bolivia ett år. Men året blev betydligt längre än hon hade tänkt sig.

- Under mitt första år i Bolivia jobbade jag på Frälsningsarméns två barnhem i Cochabamba, varefter jag fortsatte att jobba på organisationens fadderkontor.

Så småningom började Broman drömma om ett eget barnhem, där hon kunde påverka mera, och beslöt sig för att starta barnhemmet Corazón Grande tillsammans med en vän som var socialarbetare.

Jakten på faddrar fortsätter

Broman arbetar fortfarande på Frälsningsarméns fadderkontor under vardagar, men resten av tiden tillbringar hon på barnhemmet.

Förutom nu under coronakrisen, då hon är på barnhemmet hela tiden.

Corazón Grande finansieras nästan helt och hållet med donationer från faddrar i Finland, enskilda personer, och olika aktiviteter.

Ibland hjälper skolor till med att göra dagsverken för hemmet, och en liten del bidrar Bolivia med för mat.

För att få barnhemmets ekonomi att gå ihop behöver det ständigt hitta nya faddrar och projekt. Det här arbetar en förening i Lovisa med aktivt.