Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Pappa tjänar mer och mamma vill vara hemma - Gullmets frågade vilka de största hindren är för pappor att vara pappalediga

Från 2020
Vilka hinder finns det för pappor att vara pappalediga? - Spela upp på Arenan

När pappa tjänar mer blir familjens ekonomi en orsak för mamma att stanna hemma med barnen.

Oj, så glad jag blev när jag läste igenom pappornas kommentarer. För trots ekonomiska bekymmer och andra hinder så uttryckte många en vilja att inte jobba för en tid utan istället vara hemma med sina barn.

Min hälsning till kommande föräldrar är samma som alla sagt under alla tider: Ni kommer aldrig att ångra att ni varit hemma med barnen en längre tid. Jag önskar innerligt att jag skulle haft rätt till samma mängd pappaledighet som ni kanske får möjlighet till.

― Pappa med något barn under 3 år

I en enkät på svenska.yle.fi frågade jag för några veckor sedan vilka hindren är för att ta ut all pappaledighet. 104 personer har svarat på enkäten.

De flesta som svarat var pappor med något barn under 3 år.

För att få en bild av vad papporna anser så filtrerar jag bort de åtta personer som varken är pappor eller hoppas på att bli det.

Av någon outgrundlig orsak har jag inte gett "ekonomi" som ett svarsalternativ för hinder till att ta ut all pappaledighet. Många har ändå skrivit det i motiveringarna.

Om jag plockar in alla som skrivit att ekonomin var största hindret i tabellen så åker den stapeln genast upp nästan jämsides med "partnerns planer".

Lägg till att många kanske inte skrev någon förklaring när de valde "något annat" som svarsalternativ och därmed drar jag slutsatsen att ekonomibiten är en riktigt viktig faktor i det här pusslet.

"Ekonomi" och "partnerns planer" är stora hinder för pappaledighet.

Kommentarer kring ekonomin handlade ofta om att pappan tjänar mer än mamman.

“Ekonomin är största hindret! Skulle lönerna bli helt jämställda så skulle det vara lättare att ta ut mer pappaledighet.”

― Pappa med något barn under 3 år

Några kommentarer uppger arbetsgivarens inställning som ett hinder för att ta ut en längre pappaledighet.

Har en chef som blivit förbannad båda gångerna jag skulle ha pappaledigt, tog nog ut mina 9 veckor båda gångerna men det var väldigt dålig stämning och "hot". Hans åsikt är att kvinnan ska vara hemma!

― Pappa med något barn under 3 år

Några företagare skriver om hur svårt det är att vara borta från sitt företag.

Den ersättning du får under pappaledigheten motsvarar inte på långt när den inkomst du annars har och ditt lilla enmansföretag har knappast ändå ekonomisk möjlighet att anställa nån. Var hittar du sedan nån som för kortare tid kan ditt jobb och är villig att ställa upp endast för kort tid?

― Pappa med något barn under 3 år

Det behöver inte alltid vara så lätt att komma överens sinsemellan. I diagrammet framkommer att många anger “partnerns planer” som en orsak till att pappan inte tar mera pappaledigt.

Du ska inte tro att att du ska få komma hem och vara pappaledig när det börjar vara lättare att vara hemma" sa mitt ex med barn nummer två. Det tog mig ett år att skapa samma starka kontakt som jag hela tiden haft med barn nummer ett.

― En pappa till barn över 3 år

Här vädrar vi lite skilsmässogruff i luften. Men det visar på en konflikt om vem som har rätt till att vara föräldraledig. Det behöver inte vara någon självklarhet.

För många är det säkert bra om det uttryckligen är en egen kvot som man får, då kan ingen ta den biten i alla fall, utan det är nånting som bara du har rätt till.

Enligt regeringens planer ska föräldrarna i framtiden få 6,6 månader vardera. Av den här andelen kan omkring två månader flyttas över till den andra föräldern.

Så även om en pappa skulle ge hela 2,3 månader av sin kvot åt mamman återstår 4,3 månader för honom.

I nuläget har pappan endast 9 veckor till sitt förfogande.

Jag tror att det nya förslaget skulle ge en snöbollseffekt, när alternativen blir att sätta barnet på dagis eller att pappan stannar hemma, kommer många att välja att pappan stannar hemma. När andra ser att det är okay, blir det snabbt det vanliga.

― En pappa till barn över 3 år

Flera pappor hejar på och peppar andra pappor till att vara hemma.

Hemma 14 mån med första barnet och 10 mån med andra. Det känns fint, tungt och självklart. Ett av målen har varit att barnen söker tröst hos den som råkar vara närmast.

― Pappa med något barn under 3 år

Frågorna till enkäten publicerades i samband med att min video “Varför är pappor föräldralediga?” blev färdig.

Varför vill pappor vara föräldralediga? - Spela upp på Arenan

Gullmets - om allt som inte fungerar

Det här är ett avsnitt till min serie Gullmets - om allt som inte fungerar. Serien handlar om små och stora problem som jag och säkert många andra stöter på i vardagen.

Mitt nyaste avsnitt är: Vågar jag stycka en vitsvanshjort?

Du kan följa med vad jag håller på med via instagram på @johangullmets och du får gärna höra av dig om vad jag borde göra reportage om. Jag läser också min epost.

Diskussion om artikeln