Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Människosmuggling på Helsingfors-Vanda flygplats - internationell liga sprängdes

Från 2020
Uppdaterad 15.05.2020 13:06.
Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Efter att en av ligans medlemmar åkte fast i Finland avslöjades resten av nätverket.
Bild: Finavia

Ett misslyckat smugglingsförsök ledde till att en internationell liga som smugglar människor avslöjades på Helsingfors-Vanda flygplats. Tjugo personer är misstänkta för brott.

I januari kontrollerar finska tullen två resenärer. Männen har svenska pass, men Tullen börjar misstänka att en av männen reser med ett pass som tillhör någon annan.

Då kallar Tullen på Gränsbevakningen. Misstankarna visar sig vara korrekta.

Mannen är inte svensk medborgare, utan kommer från Kuwait. Den andra mannen är svensk medborgare och tillhör en internationell människosmugglingsliga. Hans uppgift är att smuggla den kuwaitiska mannen till Storbritannien.

- Mannen från Kuwait berättade att han rest in i Europa längs en smugglingsrutt och hamnat i Frankrike. Resan skulle fortsätta från Frankrike till Finland och vidare till Storbritannien, säger utredningschefen Juho Sillanpää som är överstelöjtnant på Finska vikens sjöbevakningssektions brottsbekämpningsenhet.

Tullens logo.
Bildtext Tullens granskning ledde till en stor internationell utredning.
Bild: All Over Press

Inte första gången

Under utredningen kommer det fram att det inte var den svenska mannens första besök på Helsingfors-Vanda flygplats. Han misstänks nu ha smugglat två personer via flygplatsen redan innan januari.

Dessutom framkommer det att mannen försökt lura till sig en andra identitet i Storbritannien. Han har uppgett för myndigheterna att han är asylsökande från Kuwait. Myndigheterna misstänker att hans plan var att använda den falska identiteten i smugglingsverksamheten.

Mannen häktades i slutet av januari. Brottsrubriceringen är ordnande av olaglig inresa. Ärendet går snart vidare till åklagaren.

Resan kostar 8 000 euro

Det framgick fort att det var en internationell liga som låg bakom smugglingsförsöket i januari. Både den internationella polismyndigheten Europol och Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, kopplades in på fallet.

Ligan var verksam i Sverige och Storbritannien. I båda länderna greps flera personer efter att myndigheterna slagit till mot deras hem. Ligan var specialiserad på att smuggla in människor till Storbritannien.

eurostar sköter tågtrafiken i Engelska kanalen.
Bildtext Myndigheterna vid engelska kanalen har intensifierat övervakningen. Eurostar har tågtrafik i tunneln mellan Frankrike och Storbritannien.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Varför via Finland?

Resan från Frankrike till England över Engelska kanalen är kort. Myndigheterna bevakar ändå gränserna noga. Det är helt enkelt svårt att ta sig över gränsen och det medför risker för brottslingar.

- Smugglingsförsök är vardag där och myndigheterna har ökat bevakningen. Att åka via Finland kan låta besvärligt, men det kan vara en funktionsduglig rutt för människosmugglare, förklarar Sillanpää.

Det är möjligt att smugglarna antar att det främst är transporter från Frankrike som kontrolleras. Det kan väcka färre misstankar att resa från Finland.

Källor: STT, Gränsbevakningen

Diskussion om artikeln