Stor glädje och en liten dos oro då Kvarnbackens skola öppnade i Borgå

Nya regler om distans och mindre undervisningsgrupper gäller för eleverna fram till skolavslutningen i slutet av maj.
Omkring 350 elever kom till skolomstarten efter veckor av distansundervisning. För rektorn och lärarna gällde det att få plats för alla elever; Kvarnbackens skola är en av Svenskfinlands största.
- Under den första timmen berättade vi hur det var att ha hemskola. Hemma var det tystare och mera rofyllt, men nu är det roligt att få träffa sina kompisar, säger Mayra Henkola.
Hon och OIiver Tulikoura går på årskurs två. Han är glad över att igen få komma till skolan.
- Hemundervisningen var ganska bra, men sen blev det tyngre och tyngre och jag började längta tillbaka till skolan, säger han.
Det är spring i många elevers ben under den första rasten på mycket länge.
- Jag tänker spela fotboll, det är jätteroligt, säger Oliver Tulikoura.
På skolgården är också rektor Anne Smolander och håller ett vakande öga över rasten.
- Vi har köpt egna fotbollar åt varje klass, men annars håller vi förrådet med rastleksaker stängt. Klätterställningarna får eleverna använda om de har handskarna på.
Att se till att eleverna håller rätt avstånd till varandra och att inga större grupper bildas är inte det lättaste.
- Det är nog en utmaning. Jag har redan gått omkring i dag och påmint om avstånd här ute. Inomhus är det lättare. I matsalen har vi plockat bort varannan stol, säger Anne Smolander.
Hon är glad över skolstart nummer två det här läsåret, men...
- Visst är det tudelat, det är jätteroligt att se eleverna och personalen och vädret är fint, men det har varit ett stort arbete att ställa om och märker vi att något inte funktionerar, så får vi ändra på det.
Att på ett tryggt sätt få plats för alla elever, då klasserna delas upp i mindre grupper, har gått lättare än väntat tack vare alla baracker som råkar finns på skolgården.
- I det här läget är det jättebra med en renovering som är inne på slutrakan med färdiga klassrum och baracker på gården, säger Anne Smolander.
Utflykter men också arbete
Elisabet Abbor är klasslärare i Kvarnbackens skola. Hon har sett fram emot att få ha några veckor närundervisning ännu innan sommarlovet.
De sista veckorna i maj brukar barnen få ta det lite lugnare och göra en massa roliga saker i skolorna. Så ska det bli också i år, men istället för stafettkarneval och skolmusik blir det en hel del utevistelse.
- Men vi har nog en hel del läroplansenliga undervisningssaker som ska gås igenom också. Just att vara tillsammans och knyta ihop läsåret tycker jag är det viktigaste. Och att lite lyssna in hur vi har det efter den här ganska långa perioden på distans, säger Abbor.
Att skolorna nu öppnats igen betyder inte att vardagen ser lika ut som tidigare. För att undvika smittspridning ska eleverna hålla avstånd och grupperna vara åtskilda. Abbor tror ändå inte att dagarna bara kommer att bestå av en massa köande, eftersom man satt mycket arbete på att planera allt.
- Det finns tydliga turlistor om vem som ska äta när och vem som ska ut. Vi har alla lite skilda tider och det här ska väl också möjliggöra att flödet är jämnt och att det inte blir så mycket att stå och vänta, säger Abbor.
- Men det blir väldigt intressant att se hur det går till och säkert hinner det ännu lite utvecklas under de här sista veckorna så det blir ännu smidigare, fortsätter hon.
Tvätta händerna
Alla ser inte återvändandet till närundervisningen som en positiv sak. Både föräldrar och lärare runtom i landet har varit bekymrade.
- Av mina 25 elever så har jag 7 elever frånvarande. Jag tycker att det är en ganska stor del, säger Abbor.
Hon förstår oron och motiveringarna till att frånvaroanmäla sina barn. Alla som har ansökt om frånvaro har beviljats frånvaro.
Efter att skolorna återvänt till närundervisning är det inte längre möjligt att ordna med distansundervisning för frånvarande elever, om de inte skilt beviljats distansundervisning på grund av hälsorelaterade orsaker.
Abbor tror att de flesta lärare löser det genom att skicka ut veckobrev där det framgår vad man går igenom med klassen. Läxorna finns på Wilma.
Oro för att möjligen smittas hör till den nya skolvardagen.
- Väldigt, väldigt stark oro har jag inte fått höra om, men klart en del av oss är mera oroliga än andra. Jag tror alla har anpassat sig till situationen. Skolan sägs ju vara en plats som inte är en riskarbetsplats, säger rektor Anne Smolander.
Ett är ändå säkert.
- Vi tvättar och tvättar våra händer. Jag tror eleverna säkert gör det minst åtta gånger under skoldagens lopp, säger Smolander.