Blir det här de inhemska resmålens sommar? Efter en tuff vår har de små aktörerna en chans: "Nu är det upp till bevis för turismen i Finland"
Många vill resa i sommar, men coronarestriktionerna sätter stopp för strandsemester i södern och tanken på att turista i hemlandet har blivit aktuell. Hur ser läget ut för dem som driver mindre museer, kaféer och andra resmål i Svenskfinland?
Avbokat, annullerat, inhiberat.
För evenemangsarrangörer och värdar för olika resmål har vårens kalender tömts på bokningar. Men till sommaren kan situationen redan vara en annan, tror många inom turismnäringen. Då stora evenemang avbokas ett efter ett, kan små resmål vädra morgonluft.
Kulturreseprogrammet Egenland frågade flera mindre resmål runtom i Finland, som programmet besökt de senaste åren, om hur de ser på sommaren 2020.
Svaren visar att trots vårens avbokningsvåg och den totala turismtystnaden som följde, kan den inkommande sommaren visa tecken på ett försiktigt uppvaknande av inrikesturismen.
De flesta som svarat är försiktigt positiva till sommaren och organiserar sin verksamhet för att möta myndigheternas direktiv och rekommendationer. Många har satsat på mer städning, erbjuder möjlighet att tvätta händerna, och ser till att det går att hålla säkerhetsavstånd.
Det skulle bli alla tiders sommar, men så kom coronan
Anne Ingman driver Café Schjerfbeck i Ekenäs och gör dramatiserade rundvandringar som konstnären Helene Schjerfbeck. Hon guidar grupper i konstnärens fotspår och sommaren är högsäsong för rundvandringarna.
Inkommande sommar såg ut att slå rekord, men så nådde coronapandemin Finland:
– Jag hade mer förhandsbokningar än någonsin tidigare, bokade före mars. Den livligaste bokningsperioden brukar börja i april, men nu är det tyst. En del grupper i augusti och september finns kvar ännu, försiktigt avvaktande.
Ingman har ännu inte lagt in tider för allmänna Helene Schjerfbeck-guidningar, men då sommaren ser ut att bli restriktionsmässigt mer flexibel, räknar hon med att börja de dramatiserade rundvandringarna i Ekenäs från och med midsommar.
I Pargas har Art Bank, en privat Salvador Dalí-utställning, haft stängt sedan början av mars.
Cirka 1400 personer hade bokat in ett besök på Art Bank mellan mars och juni, men samtliga är nu avbokade. Många har ändå flyttat sitt besök till augusti.
– Vi hoppas på en livad säsong till sensommaren, säger Ted Wallin. Vi kommer att ha öppet enligt rekommendationer och direktiv från och med juni, övriga evenemang, som Dalí-middagar, får vi fundera närmare på efter behov. Men jag är inte orolig!
Då större evenemang och festivaler är avbokade kan de små komma till skott
För små och alternativa resmål kan den inkommande sommaren till och med innebära ett uppsving, då stora festivaler och evenemang är avbokade, menar turismexperter.
– Mikrogrejer kan ju vara mer intressanta än förr just på grund av det här. De erbjuder en annorlunda synvinkel på vad inrikesturism kan vara, kommenterar forskningschef Juho Pesonen från Östra Finlands universitet.
Också Timo Lappi, VD för rese- och restaurangbranschens intressebevakare Mara rf, tror på de små researrangörernas attraktionskraft i sommar.
– Det vore fint om finländarna besökte mindre och mer udda resmål i sommar, och på samma gång understödde finländska företagare.
Juho Pesonen ser inkommande sommar som en chans för inrikesturismen att stiga till nästa nivå.
– Nu måste man erbjuda sådana produkter och sådan service att de som nu för första gången bekantar sig med inhemska resmål blir nöjda och får en bra känsla av dem.
– Det är upp till bevis för hela branschen, det gäller att erbjuda sådana upplevelser som bär in i framtiden.
Man behöver inte åka land och rike runt varje gång för att ha roligt. Men hur ska man nå ut
till alla? Folk är lika hemmablinda överalltMonika Nissander, byaföreningsaktiv, Södra Vallgrund
Coronasituationen tvingar fram nya koncept
Ett exempel på innovationer som Pesonen nämner är på gång i Sundom. Matts Andersen och hans team av volontärer vid Meteorian på Söderfjärden har ägnat våren åt att hitta på nya lösningar för besökare.
Nu planerar man en app med videomaterial om hur det gick till då en meteorit slog ner på området för 520 miljoner år sedan.
– Också torrläggningen av Söderfjärden, som var en dramatisk händelse på sin tid, ska vi försöka få in på besökarnas mobiler.
Vi har anställt en ny intendent som ska utveckla verksamheten och hitta på nya sätt att synas, nya roliga 'produkter' och nya samarbetsmöjligheter
Pentti Kronqvist, arktiska museet Nanoq, Jakobstad
Också företagaren Anna Grotenfelt-Paunonen, som driver tehuset Teahouse of Wehmais i Jorois, Södra Savolax, har ägnat våren åt att förnya sitt koncept.
De traditionella teprovningarna har förflyttat sig till nätet, och Grotenfelt-Paunonen har de senaste veckorna renoverat sina utrymmen på den gamla släktgården.
– Vi tog en chansning och börjar erbjuda matigare menyer med te involverat på olika sätt. Jag väljer att tänka positivt och jag har alltid tyckt att den finska “sisun” har hjälpt oss igenom tidigare problem, därför tror jag att vi inte kommer att ge oss nu heller.
Klimatförändringen har redan ändrat på våra resevanor
Heidi Lunabba, konstnär i Lovisa, funderar ännu på om hon kan ha sin Sauna Obscura öppen för mindre grupper i sommar. Sauna Obscura är en flytande bastu som samtidigt är en kamera - ett konstprojekt som åkt runt i Finland och även världen, men som på senare år legat i Lovisaviken.
Lunabba tror att det lokala fått ett lyft och att utrikesresande med flyg, när det igen blir möjligt, verkar bli dyrt.
– Jag hoppas på att miljömedvetenheten ökar, och att människor skulle välja att uppleva lugn och ro framom kvantitet och exotik.
De senaste två åren har inrikesturismen fått ett uppsving, säger Timo Lappi. Klimatförändringen har fått en del att se sig om efter närliggande resmål som alternativ till flygresan till Thailand.
– I dessa tider uppmanas vi dessutom stöda lokala företagare för att hålla Finlands ekonomi i rullning. Här finns en chans för mindre aktörer.
Jag tror 'hemester' får en helt ny betydelse och att inrikesturismen och speciellt närturismen drar nytta av att man hålls i landet och nära hemmet
Elin Härmälä, kulturcafét After Eight, Jakobstad
Gruppturismens bortfall är svårt att kompensera
Anne Ingman i Ekenäs ser att coronapandemin kommer att ha långtgående följder för gruppturismen, som hon inte tror att kommer igång i större omfattning under resten av det här året, om ens nästa år. Många av dem som åker på gruppresa hör till riskgrupper.
– Bussgrupperna startar upp säsongen för de flesta företag på små sommarorter som till exempel Ekenäs. Restauranger, caféer, små affärer och muséer kommer igång med sin verksamhet tack vare dem. Nu är det knappast många som vill tränga in sig i en buss tätt ihop med andra på en tid.
Till en del tror Ingman att bortfallet av gruppresor kan kompenseras med individuell turism – redan nu ser hon familjer som är trötta på att vara hemma komma åkande till Ekenäs över dagen. De ekonomiska förlusterna kan ändå inte enbart fyllas upp av dessa besökare.
– Visst kan man spekulera i att folk en tid uppskattar och upptäcker sitt närområde och blir ivriga vad gäller inrikesturism, men så fort gränserna öppnar igen kan det nog hända att folk har behov av att se sig om i stora världen, speciellt då det igen känns tryggt att resa.
Kanske coronapandemin egentligen kommer att ha positiva konsekvenser för inrikesturismen
Stina Engvall, Galleri Gottorp, Kristinestad
I Pargas har galleristen Ted Wallin en pragmatisk syn på resandet:
– Historien ger vid handen att människan glömmer lätt, och säkert kommer vi tillbaka till det gamla efter att huvudnyheterna hittar intressantare saker att rapportera om. Turismen i Finland är ändå i barnaskorna.
Förfrågan som sändes ut i början av maj fick cirka 40 svar från hela landet. Egenland är ett tvåspråkigt kulturresekoncept som presenterar alternativa resmål baserat på tips från publiken.
Korrigering 19.5.2020: Förtydligande av att Art Bank i Pargas är en privat Salvador Dalí-utställning.