Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ensamheten breder ut sig - men få söker hjälp

Från 2020
Uppdaterad 15.05.2020 09:43.
Silhuett av en kvinna som kikar ut genom ett fönster och håller en tung gardin åt sidan.

Just nu är det många som känner sig ensamma, också de som vanligtvis har många sociala kontakter. Ändå är det få som söker hjälp mot ensamheten, har man märkt vid Röda korset.

Vid Röda korsets lokala vänförmedlingar har man märkt att tröskeln att söka hjälp mot ensamhet har höjts under coronaepidemin. Liknande observationer har också gjorts inom den nationella vänförmedlingen på webben, meddelar organisationen.

– Det här är ett viktigt budskap, för enligt inhemska och europeiska enkäter har isolationen på grund av undantagsförhållandena ökat ensamheten bland människorna, säger Maaret Alaranta, koordinator för social välfärd vid Finlands Röda Kors.

De som är mest utsatta är de som inte har några nära vänner eller släktingar, och de som är ovana med att hålla kontakten digitalt med hjälp av bland annat sociala medier eller videosamtal.

Siw Karlsson, planerare för projektet Vi ses i byn i Åboland, lyfter fram att ensamheten kan komma som en överraskning för en människa som inte tidigare har känt sig ensam.

– Då många arbeten utförs på distans och ett tidigare rikt socialt liv är på paus på grund av restriktionerna, kan ensamheten överraska i princip vem som helst, säger Karlsson.

Karlsson vill uppmuntra ensamma att ta kontakt med låg tröskel. Coronasituationen kommer att fortsätta länge och då är det bra att söka hjälp i god tid.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Vänverksamhet på distans sker per telefon och chat

I coronatider drivs Röda korsets vänverksamhet per telefon och på webben. Lokalavdelningarna i Åboland förmedlar telefonvänner på den egna orten till människor som behöver en vän. Vänparet kan senare börja träffas ansikte mot ansikte om de vill. Det går också bra att höra sig för om en vän till en närstående.

– I Åboland finns det nu god tillgång på utbildade frivilliga vänner. Vi har utbildat frivilliga för det behov som coronasituationen orsakar och flera av dem väntar som bäst på att få en egen vän, säger Karlsson.

Den som känner sig ensam kan också ringa till de lokala stödtelefonerna i Pargas och på Kimitoön, där man kan tala med en utbildad Rödakorsfrivillig om sådant som oroar en på grund av coronasituationen. Stödtelefonerna drivs i samarbete med Pargas stad och Kimitoöns kommun, uppger Röda korset.

Den som hellre skulle ha kontakt med någon genom att skriva lämnas heller inte i sticket. För oberoende av ort går det att ansöka om en chatvän och hålla kontakt med en Rödakorsvän per e-post eller chattjänst, berättar Andrea Södergård, samordnare för frivillighet och kommunikation på Röda korset i Åboland.

– Att kommunicera på webben är för många ett naturligt sätt att hålla kontakten oavsett coronarestriktionerna. Just nu finns det svenskspråkiga frivilliga som är redo att inleda kontakten, säger Södergård.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln