Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efterfrågan på husdjur har ökat under coronakrisen – djurskyddsföreningar oroade: "Jag väntar med skräck på att de märker att de inte har tid för dem"

Från 2020
Katt i katthuset i Lovisa.
Bildtext Katt i katthuset i Lovisa.
Bild: Yle/Hanna Othman

Djurskyddsföreningar runt om i landet har hållit delvis stängt under coronaepidemin. Nu när samhället sakta börjar öppna upp igen förbereder de sig på ett ökat antal besökare – och djur.

– Jag väntar lite med skräck på att de som köpt husdjur under coronakrisen märker att de inte har tid för dem, säger Ann-Sofi Sjögård, ordförande för Lovisa katthus.

Ann-Sofi Sjögård på bild
Bildtext Ann-Sofi Sjögård tror att det blir rusning efter coronakrisen.
Bild: Yle/Max Kivivuori

Under coronakrisen har djurskyddsföreningar vidtagit säkerhetsåtgärder. Det här har betytt stängda dörrar, inställda evenemang, mindre personal och färre frivilliga på plats.

Endast seriösa köpare har fått träffa djuren och säkerhetsavstånd har tagits i beaktande under besök. God hygien och desinficering av ytor och rum är A och O i de djurskyddsföreningar Svenska Yle har pratat med.

– Vi har alltid varit noga med hygien, att tvätta händerna och att se till att allting är rent och sterilt, säger Katarina Björkell som är frivilligarbetare i Borgånejdens djurskyddsförening.

Små kattungar kupade i handen.
Bildtext Tolkis katthus har stor efterfrågan på kattungar fast säsongen inte har dragit igång ännu.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På Lovisa katthus ska alla ytor torkas och desinficeras när någon har varit i ett rum.

– Vi håller också säkerhetsavstånd under visningar, säger Ann-Sofi Sjögård.

Vilka säkerhetsåtgärder som Borgånejdens djurskyddsförening vidtar när husets dörrar öppnar för nyfikna besökare igen är oklart. Det är upp till styrelsen att bestämma det.

Framtiden oklar

SEY Djurskyddet Finland har gett riktlinjer och instruktioner angående coronaepidemin till djurskyddsföreningar.

Nu när samhället börjar röra på sig igen kommer de att följa regeringens linje och gå enligt de anvisningar som tillsynsveterinärerna får.

Om epidemin varar länge kan det få dystra följder för djurskyddsföreningarna.

– Föreningarna drivs tack vare donationer, finansiellt stöd och frivilliga. Vi är oroliga över föreningarnas framtid ifall coronakrisen för med sig en ekonomisk depression, säger Helinä Ylisirniö som är ordförande för SEY.

Helinä Ylisirniö
Bildtext Helinä Ylisirniö vet inte hur djurskyddsföreningarnas framtid påverkas av coronakrisen.
Bild: Helinä Ylisirniö

Under coronakrisen har antalet frivilligarbetare på Borgånejdens djurskyddsförening begränsats. Nu jobbar där två stycken i stället för det vanliga tre–fyra under varje arbetsskift.

Husdjur populära under epidemin

På Lovisa katthus har det varit ovanligt tyst i vår. I stället för fullt hus med 30 katter bor där nu tio stycken. Ändå har efterfrågan på husdjur ökat under coronakrisen.

Ann-Sofi Sjögård tror att det beror på att människor känner sig ensamma och att de nu har tid att ägna åt djuren.

Helinä Ylisirniö ser både bra och dåliga sidor av den ökade efterfrågan.

– Det finns många djur som behöver ett bra hem. Men att adoptera ett djur för att man har tråkigt är inte bra, säger Ylisirniö.

En kanin som äter gräs.
Bildtext Efterfrågan på husdjur har vuxit under coronakrisen.
Bild: YLE / Janne Lindberg

Antalet adoptioner har inte ökat i takt med antalet efterfrågningar.

– De som fattar hastiga beslut om att skaffa djur överger ofta tanken snabbare då de inser att det är en stor investering, säger Helinä Ylisirniö.

Att äga ett husdjur kan bli dyrt, men investeringen gäller inte bara pengar, utan också tid. En hund kan bli upp till 15 år gammal och en katt kan leva i 20 år.

Coronakrisen påverkar också djuren

Ylisirniö påminner om att det är viktigt att förbereda nya husdjur för vardagens återkomst.

En ny hund måste till exempel lära sig att vara ensam så att den inte börjar må psykiskt dåligt då coronarestriktionerna lättar och ägaren lämnar huset.

– Adoption är en bra idé, men bara om man tänker efter ordentligt och inte fattar hastiga beslut. Det är en väldigt bra sak och det hjälper djuren, säger Ylisirniö.

Somekoira Pertti Perseilevä
Bildtext Det är viktigt att en förstår vad det innebär att adoptera husdjur. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Diskussion om artikeln