Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronakritik från arg opposition på torsdagens frågestund i riksdagen

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 21:44.
Programmet är inte längre tillgängligt

Coronakritiken dominerade riksdagens muntliga frågestund också denna torsdag, efter några veckors uppehåll.

På valborgsmässoaftonen hölls ingen frågestund. Förra torsdagen inhiberades den på grund av misstänkt coronasmitta inom regeringen. Därför höll man i dag på i en och en halv timme.

Nu gav riksdagens frågestund igen en möjlighet för kritiska frågor från framför allt de Sannfinländska riksdagsledamöterna. Den tv-sända frågetimmen lockar till bitska frågor och arga svar.

"EU fel sällskap"

Regeringen fick försvara Finlands bidrag till europeiska lån och stöd till länder i sämre ekonomiskt läge.

- Vi är i fel sällskap i EU, hävdade Sannfinländarnas Toimi Kankaanniemi. Ville Tavio kritiserade sin tidigare partiordförande Timo Soini för misstag som har fört Finland i detta läge.

Vilket sällskap borde vi då vara i, frågade regeringen? Det har inte gått så dåligt för Norge och Schweiz, svarade Tavio. Men han fick inte medhåll av så många sannfinländska partikamrater.

Samlingspartiets talare meddelade att de vill fortsätta hålla Finland i både EU och i den gemensamma valutan, euron, trots kritik på övriga punkter.

Finns fortfarande inte tillräckligt med ansiktsmasker

Ingen i riksdagens frågestund hade några synliga ansiktsskydd på sig. Men frågorna var många.

Både Samlingspartister och Sannfinländare frågade om ansiktsmaskerna, om behovet och tillgången. Har "ansiktsmaskfiaskot" retts upp, har vi fått pengarna tillbaka och köpt nya ansiktsskydd, frågade Minna Reijonen, (SAF).

Samlingspartiets Ben Zyskowicz hånfrågade om Social- och hälsovårdsministeriets utredning om mun- och nässkydden som fortfarande pågår, trots att nu också Statens tekniska forskningscentral VTT rekommenderar ansiktsskydd. På många håll i världen har experterna insett behovet av andningsskydd, i tillägg till social distansering och handhygien.

Statsminister Marin påpekade att det skulle handla om stora mängder om hela folket skulle beordras eller rekommenderas skydden.

- Om tygskydden är bra för att förhindra smitta kan de användas i offentliga utrymmen. Om så kallade kirurgskydd ska användas behövs tiotals eller hundratals miljoner per månad, för att hela befolkningen ska få dem.

- De är nyttiga, men vi har inte den mängden. Därför prioriterar regeringen inhemsk produktion så snabbt som möjligt, beklagade statsministern.

Omsorgsminister Krista Kiuru hänvisade till den stegvisa avvecklingen av restriktioner. En omfattande utredning pågår vid ministeriet. Hon ansåg att dagens VTT-utredning inte entydigt rekommenderar ansiktsskydden av tyg.

Bengt Östling livebloggade: