Stort intresse att fungera som övningsdaghem för Åbo Akademi
Kring 75 daghem runt om i Svenskfinland är intresserade av att fungera som övningsdaghem för Åbo Akademi. Nästa steg är att ingå intentionsavtal med kommunerna.
I början av året skickade Åbo Akademi ut en intresseanmälan. Och intresse finns.
24-25 kommuner har meddelat om daghem som de tycker vore lämpliga som övningsdaghem, totalt kring 75 stycken.
- Nästa steg är att vi ingår intentionsavtal med kommunerna om att samarbeta kring ett nätverk av övningsdaghem, säger projektledare Anna Buss.
Det låter som att det är daghem i så gott som alla finlandssvenska kommuner?
- Så blir det. Vi är ju en finlandssvensk utbildning så vi är intresserade av att samarbeta så brett som möjligt, säger Buss.
Hur kommer verksamheten att skilja sig från ett "normalt" daghem?
- Hoppeligen inte alls. Målsättningen är att ha vissa övningsdaghem där våra studerande gör praktik. Och vi hoppas att pedagogerna på de här daghemmen väljer att utbilda sig till handledare, säger Buss.
Handledarutbildningen börjar kommande läsår via öppna universitetets verksamhet.
Vad har projektet för tidtabell? När kan verksamheten på övningsdaghemmen köra igång?
Buss berättar att de som blir antagna till småbarnspedagogiken i höst börjar studera enligt ett nytt studieprogram.
- Den introducerande praktiken för första årets studerande kommer att ske på övningsdaghem redan i höst. Så läsåret 2021-2022 går tvåorna ut på mer avancerad praktik. Det kommer att ta flera år att utveckla det här nätverket.
Nätverk bättre än eget daghem
I maj ifjol gick ÅA ut och berättade att de beviljats 180 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet för att utveckla övningsdaghemsverksamhet.
ÅA var inte ensam om det, också sex andra universitet fick stöd för att utveckla övningsdaghem.
Efter att ÅA undersökt saken under hösten kom man fram till att skapa ett nätverk av daghem runtom i Svenskfinland, som man satsar på utökat samarbete med.
Det blir på de daghemmen som de blivande lärarna inom småbarnspedagogik gör sin praktik.
Det visade sig helt enkelt att det inte är ekonomiskt lönsamt att driva ett övningsdaghem i egen regi. Staten ger stöd för övningsskolor, men inte för övningsdaghem.
Genom att satsa på ett nätverk av övningsdaghem som de studerande får välja mellan när de ska göra sin praktik menar ÅA att man får en mer sammanhållen process.