Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsledningen beskylls för att favorisera F-35 i jaktplansupphandlingen: "Absurda anklagelser"

Från 2020
F-35 Lightning II-hävittäjät Satakunnan lennoston kentällä Pirkkalassa.
Bildtext Två F-35-plan testades vid Satakunta flygflottilj i vintras.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Försvarsmaktens högsta ledning anklagas för att favorisera amerikanska Lockheed Martins F-35 i den pågående tävlingen om Finlands nya jaktplan. Suomen Kuvalehti citerar en anonym källa med insyn i processen. Försvarsministeriet beskriver anklagelserna som absurda.

Enligt artikeln i Suomen Kuvalehti skulle Försvarsmaktens tidigare kommendör Jarmo Lindberg ha gett sina underlydande instruktioner att se till att valet i jaktplanstävlingen faller på just F-35.

Jarmo Lindberg lämnade sin kommendörspost sommaren 2019, men i april 2020 framkom att han slutit ett konsultavtal med Lockheed Martin. Lockheed Martin sade upp avtalet bara några dagar senare.

Den slutliga kostnadsnivån för alla fem plantyper klarnar inte förrän under den sista, bindande offertrundan

I den pågående jaktplanstävlingen, kallad HX-projektet, deltar fem plantillverkare och projektledningen har upprepade gånger försäkrat att alla deltar på lika villkor. Upphandlingsprocessen har granskats av konsultbolaget Deloitte.

Enligt Suomen Kuvalehti har både Lindberg och andra nyckelpersoner strävat efter att i rapporter och andra sammanhang bortse från F-35:ans svagare sidor och samtidigt betona svagheterna hos de övriga fyra kandidaterna.

Driftskostnaderna kan bli en dyr fallgrop

F-35 marknadsförs som ett "femte generationens" jaktplan med så kallade stealth-egenskaper och avancerad sensorteknik. Planets driftskostnader bedöms allmänt vara höga jämfört med de övriga deltagarna, och frågan är om Finland verkligen skulle ha råd med F-35 i längden.

F-35 Lightning II-hävittäjä Satakunnan lennoston kentällä Pirkkalassa.
Bildtext Driftskostnader för F-35 bedöms allmänt vara höga jämfört med de övriga deltagarna,
Bild: Petteri Bülow / Yle

Exakt hur höga driftskostnaderna skulle bli, med tanke på de krav och uppdragstyper som Flygvapnet ställer som villkor, är praktiskt taget omöjligt att bedöma för en utomstående. Alla sådana detaljer i plantillverkarnas offerter är icke-offentliga.

Enligt Suomen Kuvalehtis källor är F-35 verkligen betydligt dyrare i drift än de övriga plantyperna, eftersom användarlandet förbinder sig att betala en fast årlig avgift som täcker service och reservdelar. Avtalet påminner om ett leasingavtal, och kan i längden bli oproportionerligt dyrt.

Suomen Kuvalehti har också anonymt intervjuat medlemmar i riksdagens försvarsutskott, som anser att de inte har fått tillräcklig information om viktiga detaljer, som just plantypernas driftskostnader.

Ilkka Kanerva eduskunnassa 12.9.2019
Bildtext Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) är nöjd med den information som nått utskottet. .
Bild: Pekka Tynell / YLE

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) säger till Svenska Yle att han är nöjd med den information som nått utskottet. Han har inte heller sett tecken på att någon plantyp skulle ha favoriserats.

Också utskottsmedlemmen Anders Adlercreutz (SFP) anser sig ha fått ta del av all den information som finns att få i det här skedet.

- Det finns ju vissa krav beträffande planens driftskostnader, bara en viss andel av försvarsbudgeten får gå till driftskostnader. Om man skaffar ett plan som inte uppfyller kraven så gagnar man ju inte helheten, då kan man ju inte använda den utrustning man får och det tror jag inte någon vill i den här situationen, säger Adlercreutz.

Försvarsministeriet: Absurda anklagelser

Både Jarmo Lindberg själv och andra personer inom försvarsledningen tillbakavisar Suomen Kuvalehtis uppgifter.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har inte velat kommentera uppgifterna, utan hänvisar till programdirektör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet. Han beskriver anklagelserna som absurda.

Puranen bekräftar att Lockheed Martin har en service- och driftskostnadsmodell för F-35 som avviker från de övriga fyra kandidaterna, men han vill inte gå in på några detaljer eftersom förhandlingarna med plantillverkarna fortfarande pågår.

- Vårt mål är att förhandla fram så förmånliga avtal som möjligt, säger Puranen till Svenska Yle.

Den slutliga kostnadsnivån för alla fem plantyper klarnar inte förrän under den sista, bindande offertrundan, som enligt planerna ska inledas i höst. Puranen och hans kolleger ska under sensommaren och början av hösten föra en sista förhandlingsrunda med de fem tillverkarna.

Diskussion om artikeln