Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagare planerar båtbrygga och sjösättningsramp vid semesterbyn i Rönnäs - men detaljplanen sätter käppar i hjulet

Från 2020
En man i blå jacka står på en strand och pekar ut på vattnet.
Bildtext Företagaren Timo Salmia vill bygga en stor brygga nere vid stranden i semesterbyn i Rönnäs i Lovisa.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Företagaren hoppas kunna locka fler kunder, bland annat fiskare, till stugbyn. Det här med hjälp av en båtbrygga och en sjösättningsramp.

Nere vid semesterbyn i Rönnäs i Lovisa står de ljusbruna trästugorna tomma. För tillfället är ingen av stugorna uthyrd och det är tyst i stugbyn. Bara fåglarnas kvitter hörs.

De här stugorna ägs och hyrs ut av företagaren Timo Salmia. Han håller som bäst på att smida nya planer för att utveckla området.

- Vi har tänkt bygga en båtbrygga här nere vid stranden.

Salmia berättar att han med hjälp av bryggan vill förlänga perioden som kunder vill hyra ut stugorna. Till det behöver han hitta nya kunder.

- En ny kundgrupp är fiskarna. Nu för tiden har fiskarna egna båtar och de behöver sjösättningsramper för att sätta i båten. Vi har ingen sådan plats här i Rönnäs. Vi måste ha en bättre brygga på det här området för att kunna erbjuda bättre service.

Några bruna trädstugor.
Bildtext Bryggprojektet ska locka fler kunder till semesterbyn.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

För tillfället finns endast en liten brygga nere vid stranden. Bryggan rymmer bara två båtar och vattnet är för grunt för större båtar.

Bryggan som Salmia planerar ska gå långt ut i vattnet. För att kunna bygga bryggan behöver stranden muddras ordentligt.

Intill bryggan planerar han en sjösättningsramp som både stuggäster och andra båtförare i området ska kunna använda.

Lov kan inte beviljas

För att kunna genomföra projektet har Salmia ansökt om tillstånd av Regionförvaltningsverket för bland annat muddring av vattenområde samt byggande av en båtbrygga och en sjösättningsramp.

Byggnads- och miljönämnden i Lovisa behandlade Salmias tillståndsansökan vid sitt möte i början av maj.

I nämndens utlåtande konstaterar de att projektet på grund av sin placering inte är i enlighet med detaljplanen för området.

En strand med mycket vass.
Bildtext Vattenområdet behöver muddras för att en brygga ska kunna byggas.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Miljövårdssekreterare Heidi Lyytikäinen förklarar att det inte är möjligt att bevilja tillstånd för projektet på grund av det här.

- En myndighet kan inte bevilja ett lov som står i strid med detaljplanen. Området där företagaren har tänkt placera bryggan är ett parkområde i stranddetaljplanen.

Lyytikäinen berättar att det i detaljplanen finns skilda områden som tillåter byggande av småbåtshamn. Ett av dem är bara 150 meter från projektområdet.

- Det finns två sådana områden i den här planen och det är på sådana områden som man får och borde bygga sådan här verksamhet. Vill man bygga den på något annat ställe så måste man gå den långa vägen och först ändra detaljplanen.

En man i blå jacka står i en skogsdunge.
Bildtext Timo Salmia är optimistisk och tror att bryggprojektet går att genomföras.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Trots att detaljplanen nu sätter käppar i hjulen för Timo Salmias planer så ser han ljust på byggprojektets framtid.

- Vi måste diskutera med staden och jobba med att ändra detaljplanen så att den gör det möjligt att bygga bryggan här. Jag är optimistisk. Alla saker kan diskuteras och jag tycker att det ska vara möjligt att bygga bryggan här om några år.