Hans Mäenpää fick kritik för sin öppenhet i Sportliv – nu kan det bli ett nytt världsrekordförsök på Olympiastadion
När Hans Mäenpää berättade om sin drog- och alkoholbakgrund var han beredd på att alla inte skulle uppskatta ärligheten. Långdistansskidåkaren har tagit uppståndelsen med ro och tränar nu vidare med ett eventuellt nytt världsrekordförsök i sikte – på Olympiastadion i Helsingfors.
Sportlivs reportage om Hans Mäenpää väckte stor uppmärksamhet när det utkom i februari och har i dagsläget lockat fler tittare på Yle Arenan än något annat avsnitt i minidokumentärserien.
I reportaget berättade världsrekordmannen i 24 timmars skidåkning öppet om sin bakgrund; om hur han revolterade mot laestadianismen och blev en storrökare som började missbruka droger och alkohol – och hur han via en ursinnig satsning på idrotten blev av med sina ovanor.

Mäenpääs öppenhet uppskattades av många, men inte alla.
– Responsen jag fick var jag nog lite förberedd på, att jag kunde få både negativ och positiv, berättar Jakobstadsbon nu.
– Från församlingshåll kom det lite kritik också, men det var jag redo för. Eller inte kritik kanske, mera ifrågasättande, att var det nu nödvändigt.
Måste kunna prata om svåra saker
Den negativa responsen kom inte från Mäenpääs stora syskonskara, men nog från medlemmar i släkten som ville poängtera att de minsann också haft det jobbigt i sin barndom.
De tyckte det var onödigt av Mäenpää att ta upp laestadianismen på det sätt han gjorde.
– Det måste ju gå att ta upp saker om att man har haft det jobbigt. Jag vet ju att det var vanligt och gällde för alla hem, men är det någonting vi ska vara tysta om?
– Jag var nog förberedd på att responsen kommer, för det är ganska känt inom den rörelsen att det ska läggas lock på allt som varit.
Via Yle Sportens kanaler fick Mäenpää i huvudsak väldigt positiv feedback. Här ett axplock från kommentarsfältet på Yle Sportens webbplats och Facebook:
"Den där mannen har ett pannben av stål! Sku man ha 10% av den där mentaliteten så sku jag vara nöjd. Hatten av, imponerande!"
"Beundransvärt! Hoppas att det här kan motivera fler människor med alkohol- drogmissbruk, det är aldrig för sent, man kan om man vill"
"Respekterar detta oerhört mycket mera än någon som direkt går till höjderna av elitidrottare. Kanske inte lika föredömligt gjort, men definitivt mänskligt. Och egentligen en mycket större bragd."
Även Sveriges Television fastnade för Mäenpääs berättelse och förtäljde hans story efter att ha gjort en egen intervju med skidåkaren i Sverige i samband med förberedelserna inför Vasaloppet.
Och visst, trots en del kritiska röster fick Mäenpää också själv motta uppskattande respons.
– Nog har merparten varit positiv – och fortsatt nu efteråt när det har varit alla tidningsartiklar också. Det har varit många som har tyckt att det var modigt gjort, att våga gå ut och berätta hur det har varit.
– Många som har hört av sig har haft en liknande bakgrund och berättelse. Också många laestadianer som själva har gått ut har hört av sig och tyckt att det var bra.
Försöker bygga upp ny toppform utan utlandsläger
Den 1 mars tog Mäenpää karriärens bästa placering i Vasaloppet där han slutade 36:a. Det var en naturlig fortsättning på en säsong under vilken han var i bättre form än någonsin tidigare.
Men som för alla andra skidåkare tog säsongen slut i förtid då vårvinterns tävlingar försvann på grund av coronaviruset.
– Klart det var surt. Efter Vasaloppet tyckte jag det kändes bra hela tiden. Jag var i otroligt bra form.
Coronabegränsningarna har ändå inte stört Mäenpääs vardag. Arbetet på byggfirman och den stenhårda träningen har fortsatt som vanligt.
Men uppladdningen inför nästa säsong påverkas negativt av att det inte går att åka på utlandsläger till Italien under våren och sommaren. Träningen på hög höjd uteblir.
– Man får ordna hemmaläger bara. I fjol var jag tre veckor i Italien i juni-juli, och det hade jag tänkt vara i år också, men det får man ju nog glömma.
När Sportliv träffade Mäenpää i januari hade han tankar om att ett år senare göra ett nytt försök på världsrekordet i 24 timmars skidåkning. Han hoppades att någon skulle ge en morot genom ta rekordet ifrån honom – men det har inte hänt.
– Det var flera i Norge som gjorde försök i våras, men klarade det inte. Det började nog komma förfrågningar från Norge om inte jag ska göra ett försök. Nog finns det smått i planerna för nästa år om man hittar något passligt tillfälle.
– En möjlighet som jag har funderat på…
Mäenpää tar en kort tankepaus och fortsätter.
– Jag har läst att de ska ha snö på Olympiastadion i Helsingfors i vinter. Det skulle vara en rolig grej om man fick det att passa ihop med någonting där.
"Förslaget låter väldigt intressant och lockande"
Det ska finnas skidspår på nyrenoverade Olympiastadion från den 25 januari till 28 februari 2021. Under evenemanget som kallas Ski Weeks ska det bland annat arrangeras en internationell sprinttävling som tv-sänds av Yle – och spåren på och runt stadion ska vara öppna för allmänheten.
Evenemangets huvudarrangör Jari Töykkä på skidförbundet välkomnar Mäenpääs idé med stor iver.
– Förslaget låter väldigt intressant och lockande. Om det finns intresserade åkare, antingen en eller flera, så ser vi definitivt till att ordna ett 24 timmars världsrekordförsök.
Det rådande världsrekordet som Mäenpää satte i Levi våren 2018 är 472 kilometer.
– Vi kunde göra en bana på 400 meter i optimala förhållanden och sätta som målsättning att spräcka drömgränsen på 500 kilometer på Olympiastadion, visionerar Töykkä.
– Det blir inte svårt att fixa fina prispengar och sponsorer för det här.
Förra vintern skulle den tidigare världsrekordmannen Teemu Virtanen göra ett försök att slå Mäenpääs rekord på Stockholms stadion. Försöket blev aldrig av på grund av snöbrist.
– Vi kommer garanterat att ha snö. Även om vintern blir likadan som den senaste, så har vi snö så det räcker. Det kommer det inte att hänga på, lovar Töykkä.
Den stora knäckfrågan är tidpunkten. För en skidåkare tar säsongen mer eller mindre slut efter ett 24 timmars världsrekordförsök som pumpar ut krafterna för en lång tid efteråt. En optimal tidpunkt skulle därför vara vårvintern, inte januari-februari då Olympiastadion har sina skidspår.
Jari Töykkä tänker sig ändå att prispengar och den synlighet evenemanget kunde få på Olympiastadion kunde locka med Mäenpää och andra.
– Vi kunde exempelvis ha med världens tio mest potentiella världsrekordåkare som tävlar mot varandra och samtidigt försöker spräcka 500 kilometer. Plus ta med elitåkare för draghjälp. Det skulle ju vara rätt så häftigt.
Hans Mäenpää är intresserad. Jari Töykkä är intresserad. Mycket tyder på ett fascinerande evenemang på Olympiastadion nästa vinter.