Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL-chefen Tervahauta till Yle: Nu borde vi få smittosiffran så nära noll som möjligt – allas vårt beteende avgör om vi lyckas

Från 2020
Porträtt på Markku Tervahauta.
Bildtext Tervahauta vill ha tilläggstid.
Bild: Lehtikuva

Nu borde vi få ner antalet coronafall i Finland till noll och det är möjligt åtminstone tillfälligt, säger generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, i en intervju för Yle.

– Under de närmaste veckorna kommer vi att kunna se om vi i Finland har lyckats kväsa coronaviruset, vi är åtminstone på väg i den riktningen, säger Tervahauta i intervjun.

Han säger att det skulle vara bra att få smittotalet så nära noll som möjligt eftersom det skulle ge tilläggstid för utvecklandet av strategin i kampen mot viruset.

Enligt Tervahauta skulle tilläggstid komma väl till pass eftersom vi under den närmaste tiden kommer att se hur exempelvis utvecklandet av ett vaccin fortskrider.

THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen har tidigare sagt att viruset åtminstone inte går att eliminera permanent.

– Det är möjligt att kväsa virusspridningen men det är bara en tillfällig lösning, och priset på den lösningen är väldigt högt, har Salminen kommenterat till Helsingin Sanomat.

Mika Salminen fotograferad medan han tittar åt sidan.
Bildtext THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen tror inte att det är möjligt att permanent eliminera coronaviruset.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

"Allas vårt alldagliga beteende avgör om vi lyckas"

Frågan är om regeringens beslut att lyfta på restriktionerna främjar målet att få antalet smittade så nära noll som möjligt.

– Vi vet inte om dessa åtgärder kommer att öka antalet smittade. Det är medborgarnas beteende och agerande som avgör i vilken riktning utvecklingen går. Det är allas vårt alldagliga beteende som avgör ifall viruset har möjlighet att spridas, säger Tervahauta.

Coronaviruset sprids främst genom droppsmitta. Enligt Tervahauta torde det vara ganska lätt för var och en att avgöra på vilket sätt man kan undvika droppsmitta.

THL:s generaldirektör Markku Tervahauta: Vi borde sträva efter att kväsa coronaepidemin - Spela upp på Arenan

Restriktionerna har haft bättre effekt än väntat

Enligt Tervahauta har vi i Finland lyckats hindra virusspridningen betydligt effektivare än man först trodde.

– Inte hade vi trott att det skulle gå så här bra, vi var rädda att det skulle gå mycket värre, exempelvis med tanke på intensivvårdens överbelastning och antalet dödsfall.

– Det kan hända att vi i ett eller två år långsamt kommer att få släcka den här branden, även om vi nu lyckas kväsa viruset.

Vad är alltså din ståndpunkt i frågan, borde vi strypa viruset?

– Ja, det borde vi.

Är det här din egen eller THL:s ståndpunkt?

– Vi har inte ännu diskuterat det men THL har ingenting emot att smittosiffran i Finland sjunker till noll. Vi har inte heller tyckt att flockimmunitet är den rätta lösningen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel: THL:n pääjohtaja Ylen haastattelussa: Koronaepidemia pitäisi nyt pyrkiä tukahduttamaan – "nolliin veto on hyvä strategia tässä vaiheessa" skriven av Marja Sannikka och Timo-Pekka Heima. Artikeln är översatt av Fredrik Palmén.

Diskussion om artikeln