Hoppa till huvudinnehåll

Datajournalistik

Lärkan hade Svenskfinlands högsta medeltal i studentproven - här är gymnasierankingen våren 2020

Från 2020
Uppdaterad 19.05.2020 09:35.
Lärkans logo på en skjorta.
Bild: Yle / Hanna Othman

I hela landet hade Etelä-Tapiolan Lukio det högsta medeltalet i år igen, Lärkan kom på fjortonde plats. Tvåa bland de svenskspråkiga gymnasierna var Katedralskolan i Åbo. Rudolf Steinerskolan i Helsingfors, Lovisa gymnasium och Pedersöre gymnasium hörde till de skolor som förbättrade sitt resultat mest från föregående år.

Studenterna från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors hade ett medeltal på 5,35 i de fyra obligatoriska ämnena i studentexamen våren 2020 och det räckte till en fjortonde plats på den nationella listan. Det högsta medeltalet - 6,13 - hade studenterna från Etelä-Tapiolan Lukio från Esbo i år igen.

Andra svenskspråkiga gymnasier som klarade sig bra var Katedralskolan i Åbo, Gymnasiet Grankulla samskola och Mattlidens gymnasium.

Det gymnasium som höjde sitt medeltal mest från föregående år var Rudolf Steinerskolan i Helsingfors. Steinergymnasiet klättrade 254 platser på den nationella listan. I år blev sex personer studenter från Steinergymnasiet.

Bland de större gymnasierna förbättrade Lovisa gymnasium, Pedersöre gymnasium, Karis-Billnäs gymnasium och Kimitoöns gymnasium resultatet mest jämfört med förra året.

Här är hela listan
Nedan hittar du listan med gymnasiernas resultat i de obligatoriska studentproven. Gymnasier med färre än fem examinander har dolts av integritetsskäl. Inga av de svenskspråkiga gymnasierna hade färre än fem examinander.

Listan visar studenternas poängsumma i medeltal i studentexamens fyra obligatoriska ämnen. Studenterna ska minst skriva fyra obligatoriska prov varav ett är modersmålet. En sjua motsvarar ett L, en sexa ett E och så vidare. Hela skalan hittar du längst ner i artikeln.

Du kan välja mellan att se en lista på alla gymnasier eller bara de svenskspråkiga gymnasierna. Du kan söka på gymnasiets namn.
Pilarna visar om gymnasiet stigit eller sjunkit på topplistan.

#GymnasiumStudenterMedeltal

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Diskussion om artikeln