Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finlands värsta seriemördare blir inte villkorligt frigiven – kan begå nya våldsbrott, anser hovrätten

Från 2020
Medelålders kvinna och ett fönster till ett fängelse.
Bildtext Hovrätten säger nej till Nykopps ansökan om villkorlig frigivning.
Bild: Yle

Finlands värsta seriemördare i modern tid, som blev känd som Aino Nykopp, blir inte villkorligt frigiven nästa år, 2021. Det här beslöt Helsingfors hovrätt på fredagen. Hon lyfte i sin ansökan till hovrätten upp att hennes beteende under fängelsetiden förordar en frigivning.

Nykopp, som i dag har ett annat namn, motiverade sin begäran om villkorlig frigivning med att hon 2021 suttit frihetsberövad i 12 år och att hennes beteende, samt att hon inte begått brott i fängelset, förordar en frigivning.

Hon har dömts till livstidsfängelse för fem mord och fem mordförsök samt tre fall av grov misshandel, ett fall av grov stöld, två stölder och två narkotikabrott.

Efter att ha suttit 12 år frihetsberövad kan en person beviljas villkorlig frigivning. Det beslutet fattas av Helsingfors hovrätt efter en ansökan.

Hon häktades i mars 2009, och därmed skulle hon tidigast ha blivit villkorligt frigiven den 18 mars 2021.

I medeltal sitter en person som döms till livstid i fängelse i 14 och ett halvt år.

Bör avtjäna ett fängelsestraff som överskrider minimi

Hovrätten anser i sitt beslut att hon bör avtjäna ett fängelsestraff som klart överskrider minimistraffet för livstidsfängelse på grund av antalet brott och karaktären av de brott hon dömts för.

Hovrätten ser också en risk för att hon gör sig skyldig till nya våldsbrott om hon friges.

Hon jobbade under flera år som vårdare i Helsingfors. När hon häktades 2009 hade polisens misstankar väckts efter att en kvinna hon skötte om blivit intagen på sjukhus. På sjukhuset hade den 80-åriga kvinnan berättat för en väninna att Nykopp förgiftat henne med besk yoghurt.

Bensodiazepin hittades i kvinnans kropp, och kvinnan berättade till sjukhuspersonal att hon inte använt lugnande medel utan att någon i hemlighet blandat läkemedlet i hennes yoghurt.

Kvinnan vårdades på sjukhus i 12 dagar men överlevde. Nykopp dömdes i det fallet för mordförsök.

Har antisocial personlighetsstörning

Under polisens förundersökning framkom att hon under flera års tid förgiftat äldre på liknande sätt.

Offren förgiftades med olika slags läkemedel som påverkade det centrala nervsystemet. Nykopp hade kontakt med offren innan, och var på plats när deras tillstånd plötsligt försämrades. Mordoffren var mellan 70 och 90 år.

Enligt tingsrätten fanns inget entydigt och klart motiv till morden. Hon genomgick en sinnesundersökning och konstaterades vara tillräknelig. I tingsrättens dom står ändå att hon har en antisocial personlighetsstörning. Hon kan manipulera andra människor genom att vara vänlig och sympatisk.

Hon fyller 70 år i början av november 2020.