Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: När önskedröm hotar bli mardröm – Maria Grundvall debuterar med feelgood i Kaskö

Uppdaterad 16.02.2022 10:55.
Maria Grundvall.
Bildtext Maria Grundvall debuterar med feelgoodroman förlagd till Kaskö.
Bild: Cata Portin

Maria Grundvall vann första pris i Schildts & Söderströms debutanttävling med romanen Sommardrömmen, en roande feelgoodroman med väl avvägd balans mellan det söta och det sarkastiska.

Vem drömmer inte om att flytta ut på landet, köpa ett gammalt hus och låta måla pärlsponten i köket i lindblomsgrönt, att ha grå fårskinn på alla bänkar i hallen och att låta färgranna trasmattor bre ut sig över golvet i sovrummet? Sådär mysigt och pittoreskt som man bara kan ha det i inredningstidningar och på Pinterest där man kan rensa ogräs iförd en vit linneklänning och kärlen i köksskåpet är drejade av en lokal krukmakare.

I romanen Sommardrömmen har bibliotekarien Anna tröttnat på att ständigt jobba på olika visstidskontrakt på bibliotek i huvudstadsregionen och bestämt sig för att återvända till hemstaden Kaskö.

Anna har köpt en gammal villa med avsikt att öppna ett bed & breakfast-boende. Men det visar sig vara lite knepigare och dyrare än väntat att slå upp dörrarna till B & B Sommardrömmen. Om man skrapar lite på ytan tvingas man inse att än det ena, än det andra behöver fixas innan man kan ta emot gäster.

Feelgood i Kaskö

Ifjol tilldelades Maria Grundvall första pris i Schildts & Söderströms romantävling ”Läs mig” med motiveringen att författaren ”med lätthet och säkerhet styr sin huvudperson genom renoveringsprojekt och relationsbekymmer. Komedins svåra konst behärskas med bravur och vetskapen om människans löjliga belägenhet balanseras av en envis tro på vänskapen och kärleken. Det här är feelgood i Kaskö, skrivet med en sådan skicklighet att juryn hade svårt att lägga manuskriptet ifrån sig. Ett begynnande författarskap i lyxförpackning!”

Pärmen till Maria Grundvalls roman Sommardrömmen.
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Det är inte första gången Maria Grundvall prisas för sina litterära texter, det vittnar såväl ett tredjepris i Solveig von Schoultz-tävlingen (2009) som ett andrapris i Arvid Mörne-tävlingen (2001) om.

Maria Grundvall har sina rötter i Kaskö och till vardags jobbar hon som bibliotekarie i Grankulla – och såväl bibliotekariejobbet som Kaskö spelar en roll i romanen Sommardrömmen.

Önskedröm hotar bli mardröm

Anna bläddrar flitigt i olika heminredningstidningar, hon skapar olika moodboards och har en tydlig bild av hur hon vill att hennes drömhem/bed & breakfast-boende ska se ut.

Men avståndet mellan önskedröm och mardröm kan vara hårfin – i synnerhet om det visar sig att gamla vattenledningsrör och elledningar behöver förnyas, och att det finns misstankar om mögelproblem. För att inte tala om alla nyfikna grannar, välmenande släktingar och vänner som lägger näsan i blöt i tid och otid.

Sommardrömmen är en fartfylld och fräsig feelgoodroman som bär lätta drag av såväl dörrflängarfarsens komik som harlequinromanens romantik.

Men romanen kännetecknas också av en jordnära förankring i det finlandssvenska småstadslivets trygga men trånga symbiotiska förhållanden där de sociala banden och nätverken kan vara både en belastning och en befrielse.

”Men Anna, du är ju tillbaka här nu. Här är det alltid samma typer överallt”, konstaterar väninnan och gamla skolkompisen Katarina när Anna förundras över att ständigt stöta på gamla bekanta på stan, på paviljongen i Pjelax eller på midsommarfesten på Eskilsö.

Att inte behöva visa upp ID på vare sig banken eller på biblioteket efter flera år av frånvaro kan kännas såväl förbryllande som skrämmande. Liksom att inse att killen från 9B på nitton år gått och blivit en vuxen man med breda axlar och ett skyggt leende och en verktygsback i handen.

Det söta och det sarkastiska går hand i hand

Maria Grundvall kan sitt hantverk – texten är levande och lustfylld, roande och också stundom direkt rolig, inte minst tack vare ett frikostigt bruk av ett ofta överraskande och kreativt bildspråk.

Några exempel:

”Alla försök att sätta henne på plats går henne förbi. Det är som att försöka spika upp en tjugo kilos ryamatta på väggen med två häftstift.”

eller

”Vet du hur din aura ser ut, va? Den ser ut som en sån där instruktionsmanual från Skatteverket som man slänger i återvinningen utan att läsa den.”

eller

”Hon låter trött, som om orden var tunga stenbumlingar hon måste bryta upp med järnspett ur en leråker.”

Risken med att odla alltför många lustiga liknelser är att det i längden blir lite hurtfriskt och putslustigt. Att ordlekarna kan kännas lite väl långsökta och konstruerade.

Ibland kan det bli lite för mycket av det goda i Sommardrömmen, men på det stora hela blir det ett snyggt och pittoreskt bygge med noga uttänkta detaljer, ett gäng lagom excentriska karaktärer, och en väl avvägd balans mellan det söta och det sarkastiska.

Lyssna på Kulturpodden om feeldgood i bokform och i tv-serier:

Diskussion om artikeln