Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommaren ser ljus ut för alla båtälskare i Borgå och Lovisa: "Det blir en så gott som normal båtsommar"

Från 2020
Bryggor fulla med båtar.
Bildtext Svartbäck Segelsällskap kommer att ordna båttävlingar även denna sommar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Den inkommande sommaren kan för många finländare bli en aning annorlunda. Fritidsbåtsägarna kan ändå dra en lättnadens suck - båtsommaren ser ut att bli normal.

Båtsäsongen har inte riktigt ännu kört igång på allvar men nere vid bryggorna vid Svartbäcks Segelsällskaps Paviljong i Borgå guppar redan en hel del båtar.

- Här har varit ett par båtar ute hela vintern. Jag har förstått att många har vela få ut sina båtar mycket tidigt i år. Folk som har haft möjligheten att fly ut till sina stugor har åkt ut, säger Petra Nyqvist som är sekreterare för Segelsällskapet.

En hel del av sommarevenemangen i Östnyland är inställda och som det nu ser ut så kommer sommaren att bli annorlunda på många sätt. Men hur kommer båtsommaren att se ut?

En brygga och några motorbåtar.
Bildtext Svartbäck Segelsällskap ordnar bland annat Kitö-loppet varje sommar.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Nyqvist är i alla fall positivt inställd och tror att vi kommer att få se en hel del båtar i rörelse under sommaren.

- Jag tänker att man med båtar redan har färdiga avstånd till varandra. Nu måste man ju se snabba båtar på sommaren, det är inte en sommar utan dem.

Till Svartbäck Segelsällskaps verksamhet hör bland annat att ordna båttävlingar, till exempel Kitöloppet och Paven Race. Som det nu ser ut kommer dessa att ordnas också denna sommar.

- Datumen för tävlingarna är inte helt fastslagna men vi har redan planerat hur vi ska kunna ordna dem och hålla distanserna så att allt går säkert till. Det är allt med prisutdelning som kommer att ändras eller falla bort.

Jubileumsöl och trubadurkvällar

Nyqvist är också krögare och driver sommarrestaurangen SSS-paviljongen nere i Svartbäck. För tillfället pågår de sista förberedelserna innan dörrarna öppnar i juni.

- Vi passar på att göra en ny bardisk och lite mindre renoveringar här så att vi får njuta av nya och mer funktionella utrymmen.

Nyqvist berättar att de med spänning väntar på vilka restriktionerna för att öppna upp restaurangerna kommer att vara.

- Vi har ganska bra med utrymme här så vi kan strö ut borden så att alla kan njuta men på säkert avstånd.

En kvinna håller upp två ölfaskor.
Bildtext Petra Nyqvist visar upp två nya ölsorter för att fira Segelsällskapets 100-årsjubileum.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Det som redan är säkert är att det kommer vara tystare med de evenemang som restaurangen brukar ordna.

- Vi får ta igen nästa sommar. Vi har tänkt och hoppas att det är möjligt att ha någon trubadur här. Jag tror att levande musik är ganska viktigt, i alla fall för mig, och det känns att man saknar det.

En stor fest har redan blivit flyttad till augusti - jubileumsfesten. Svartbäck Segelsällskap firar nämligen 100 år i år.

- Vi får nu se hur det blir med firandet men fira ska vi nog göra på något vis. Det är en stor grej att man fyller 100 år. Det kommer att komma två nya ölsorter med Segelsällskapets logo och så ger vi ut en jubileumsbok.

Normalt öppet vid Lovisa gästbåtshamn

- Som det ser ut nu så tror jag inte att den påverkas så hemskt mycket. Jag tror att folk känner sig trygga att röra sig med båt. Så jag ser nog att det blir en så gott som normal båtsommar i gästbåtshamnen, säger Niclas Mattson.

Mattson, som fungerar som hamnvärd, berättar att de kommer att hålla öppet helt som normalt.

- Via telefon får man betjäning redan nu och från och med den första juni har vi öppet från 9-21 varje dag om situationen inte ändras och det hoppas vi ju inte.

En brygga med ett tiotal båtar.
Bildtext Lovisa gästbåtshamn kommer att hålla öppet som vanligt hela sommaren.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

För tillfället finns det inga planer på att införa några speciella arrangemang i gästhamnen. Antalet människor som samlas på samma ställe kommer ändå följas upp.

- Restriktionerna måste man ju följa. I byggnaden vid gästhamnen där folk brukar röra sig brukar vara max 20 personer tillika men med sådant måste man lite se sig för.

Mattson tror att båtintresset till och med kan få ett uppsving denna sommar.

- Folk rör sig och nu kommer de inte iväg utomlands så jag tror det blir mer rörelse i Finland överlag. Jag tror att folk köper båtar och att allt sådant här ökar när man inte har annat att göra, så man tar till det som är närmast och känns trevligt.

En man står på en brygga med flera bryggor med båtar i bakgrunden.
Bildtext Niclas Mattson tror att intresset för båtar kan öka denna sommar.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Gästhamnen i Lovisa kommer att hålla öppet hela sommaren. Också ifall coronaläget förvärras.

- Risken att gästhamnen stänger finns nog inte, vi håller öppet på ett sätt eller annat. Men det är klart att vi gör upp olika ramar och de ska man till punkt och prick följa.

Sommaren ser ljus ut för båtälskare i Borgå och Lovisa

4:19

Diskussion om artikeln