Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orbán säger att hans maktbefogenheter snart minskar - "Nu får alla be om ursäkt"

Från 2020
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Serbiens  president Aleksandar Vucic under en gemensam presskonferens i Belgrad 15.5.2020
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Serbiens president Aleksandar Vucic under en gemensam presskonferens i Belgrad 15.5.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungerns premiärminister Viktor Orbán säger att det snart blir aktuellt att minska på hans utökade maktbefogenheter som infördes på grund av coronakrisen.

Orbán och hans regering beslutade den 30 mars i mars att coronakrisen skulle ge dem rätt att styra med dekret på obestämd tid.

Regeringen har kunnat fatta beslut utan parlamentets godkännande.

Det kontroversiella beslutet väckte kritik och har setts som en täckmantel för ett auktoritärt övertagande Andra länder har befarat att Ungern är på väg att bli en diktatur.

Också några av Orbáns allierade inom den konservativa gruppen EPP i EU-parlamentet har uttryckt sin oro och har anklagat honom för att använda coronakrisen till att införa en auktoritär regim i EU-landet Ungern.

EU-parlamentet godkände den 17 april ett ställningstagandet där det konstaterades att åtgärderna i Ungern "var oförenliga med EU:s värderingar".

- Vi räknar med att regeringen inom maj månad kan ge sina specialbefogenheter för bekämpandet av pandemin tillbaka till parlamentet, sa Orbán under ett besök i Serbien.

- Nu har alla en chans att be Ungern ursäkt för obefogade anklagelser i fråga om det beslut som fattades tidigare, tillade den ungerska premiärministern.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln