Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens hälsominister avgår efter en vecka på jobb på grund av president Bolsonaros inställning till det svåra virusläget i landet

Från 2020
Uppdaterad 15.05.2020 19:52.
President Jair Bolsonaro omfamnar den nyutnämnda hälsoministern Nelson Teich 17.4.2020
Bildtext På den här bilden klappar president Jair Bolsonaro om den nyutnämnda hälsoministern Nelson Teich. 17.4.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brasiliens hälsominister Nelson Teich har avgått från sin post på grund av meningsskiljaktigheter med landets president, Jair Bolsonaro.

Enligt hälsoministeriets officiella besked handlar det om "oförenlighet" med president Jair Bolsonaros inställning till den allt svårare coronakrisen.

Teich har verkat som minister i den högerextrema presidentens regering i mindre än en månad. Hans föregångare, Luiz Henrique Mandetta, avgick den 16 april - också på grund av oenighet med president Bolsonaro angående restriktioner och karantänsbestämmelser.

Jair Bolsonaro har riktat ljudlig kritik till exempel mot uppmaningen till människor att stanna hemma som ett led i virusbekämpningen.

Bolsonaro har också förespråkat användning av klorokin, ett ämne som används bland annat vid behandling av malariasjuka, trots att studier har ifrågasatt ämnets effektivitet. Också Teich och hans föregångare Luiz Henrique Mandetta motsatte sig användningen av medicinen.

Teich och Bolsonaro har också varit på kollisionskurs i fråga om öppnandet av landets ekonomi. Enligt Bolsonaro är ekonomin betydligt viktigare än restriktioner.

Förra veckan sade Teich att han inte hade konsulterats före Bolsonaros beslut att öppna konditionssalar, skönhetssalonger och frisersalonger.

Bolsonaros hantering av det allt svårare virusläget i Brasilien har fått omfattande global kritik. Han har upprepade gånger förnekat situationens allvar, och har uppmanat brasilianerna att inte följa karantänsbestämmelser.

Regeringsmedlemmar med militär bakgrund försöker nu arbeta för att general Eduardo Pazuello utses till ny hälsominister , uppger en regeringskälla för nyhetsbyrån Reuters.
Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln