Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälften så många sommarjobb på grund av coronakrisen – uppluckrandet av restriktioner ger nya jobbmöjligheter

Från 2020
En ung man kör omkring på en gräsklippare i en park. I förgrunden syns färggranna tulpaner.
Bildtext Många unga har oroat sig över sommarjobb i år i och med att betydligt färre jobb erbjuds.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Färre sommarjobbar i år än tidigare år eftersom arbetsgivare helt enkelt inte haft möjlighet att anställa lika många på grund av coronavirusepidemin. Till exempel S-gruppen som anställer flest har halverat mängden sommarjobbare jämfört med fjolåret.

Enligt NTM-centralen i Nyland var jobbannonserna i april hälften färre än april i fjol.

Fram till 12 maj lediganslogs endast 53 sommarjobb i Nyland i jämförelse med 1 300 sommarjobb i maj i fjol.

Samma gäller för andra landskap – i Mellersta Finland kunde man i år se hundratals färre jobbannonser.

Mataffärerna har stort behov av sommarjobbare – färre jobb erbjuds ändå

S-kedjan sysselsätter allra flest sommarjobbare, men även de har tvingats dra tillbaka flera sommarjobb. De har fått lika många ansökningar som tidigare år, men den här sommaren fick de som sökte jobb kriga om hälften mindre arbetsplatser än tidigare.

S-gruppen har i år anställt endast 7 000 sommarjobbare. Det normala för butikskedjan är 14 000.

Det här betyder inte att det inte finns behov av sommarjobbare – tvärtom. Enligt Finlands näringsliv EK har behovet av arbetskraft i mataffärer ökat.

Finlands näringslivs mål är 130 000 sommarjobb varje år. I år blir den här siffran mindre, men det är svårt att säga vad den slutliga siffran blir. Enligt organisationen vet man följderna av coronaviruset för alla sommarjobbare först under hösten.

– En aktuell uppföljning av läget kring sommarjobben saknas, säger expert Mikko Räsänen vid Finlands näringsliv.

Speciellt butiker som specialiserat sig inom vissa varuområden är i en svår situation.

Färre jobb också inom kommunerna, men fler sommarjobbssedlar

Det mindre utbudet på sommarjobb syns också i kommunerna och städerna, enligt Kommunarbetsgivarna.

– Vissa kommuner kan inte erbjuda några sommarjobb alls, säger arbetsmarknadsforskare Riikka Krause vid Kommunarbetsgivarna.

Möjligheten att anställa sommarjobbare varierar från kommun till kommun. Enligt Krause följer kommunerna hela tiden med situationen och anställer unga sommarjobbare om det är möjligt.

– De är mycket villiga att anställa unga, säger hon.

Under fjolsommaren erbjöd kommunerna drygt 45 000 sommarjobb. I år kommer siffran vara lägre, men hur många färre vet man inte i nuläget.

Många kommuner och städer erbjuder sommarjobbssedlar för unga i åldern 15–19. I år har fler sedlar delats ut än tidigare år eftersom man vill stödja anställningen av unga i företag i regionerna.

Lediga jobb finns inom flera branscher

Vid den här tidpunkten brukar de flesta företag ha anställt sina sommarjobbare redan, men TE-tjänster påminner om det ännu kan bli aktuellt med sommarjobb.

Lättandet av coronavirusrestriktionerna gör bland annat att restauranger och kaféer får öppna i juni och behov av arbetskraft inom den branschen finns.

Enligt TE-tjänster i Nyland och Mellersta Finland finns de flesta lediga sommarjobb ändå inom byggbranschen, social- och hälsovården och städning och underhåll.

I Nyland behövs också sommarjobbare på olika lager och produktioner och i Mellersta Nyland behövs telefonförsäljare. I båda landskapen finns också sommarjobb inom det säsongsbetonade jordbruksarbetet.

Många osäkra sommarjobbare

Coronaviruset har orsakat osäkerheter för många sommarjobbare. Fler än vanligt har hört av sig till tjänsten Sommarjobbarinfo som hålls av centralorganisationerna FFC, Akava och STTK. Många har ställt frågor om arbetsförhållanden som flyttats eller ställts in.

– Många är hoppfulla och redo att ansöka om sommarjobb inom ett område de inte arbetat med tidigare, säger rådgivare Anni Ritari på Sommarjobbarinfo.