Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De första 25 flyktingarna från Grekland kommer i juni – Finland hoppas på många flickor

Från 2020
Röda korsets personal delar ut förnödenheter i ett tält.
Bildtext Röda Korsets personal delar ut förnödenheter på Idomenis flyktingläger i norra Grekland. Finland tar emot 175 asylsökande från området kring Medelhavet – de flesta av dem från flyktingläger i Grekland.
Bild: Handout

Finland har lovat ta emot 175 asylsökande från området kring Medelhavet. De första 25 kommer i juni, skriver Yle Uutiset, som pratat med Migrationsverket.

Grekland vädjade redan i fjol om hjälp från övriga EU-länder. De ville speciellt att andra länder skulle ta emot minderåriga utan vårdnadshavare, men det här gick långsamt framåt även före coronakrisen.

Många flyktingar från Syrien och Afghanistan har samlats i flyktingläger på de grekiska öarna. Det handlar speciellt om barn och unga.

De 175 asylsökande som Finlands regering lovade ta emot i februari kommer från Grekland, Cypern, Malta och Italien. Finland kommer främst ta emot minderåriga utan vårdnadshavare och ensamstående föräldrar med barn.

Utöver Finland har Tyskland, Danmark, Belgien, Lettland, Portugal och Irland hört Greklands vädjan om hjälp. Finland är alltså det enda nordiska landet som deltar och Lettland det enda baltiska.

25 i juni, 25 i juli – alla ska testas för corona

Operationen har gått långsamt framåt och coronakrisen har försvårat situationen, men de första barnen från Medelhavet kommer till Finland snart.

– Det går framåt. Grekland förbereder operationen och det ser ut som om de första omlokaliseringarna sker i juni till Finland, Tyskland och Portugal, säger Monna Airiainen, Migrationsverkets koordinator för intern flytt .

De första 25 flyktingbarnen kommer i juni och en lika stor grupp väntas i juli.

En kvinna, Monna Airiainen, sitter vid ett fönster och tittar in i kameran.
Bildtext Monna Airiainen.
Bild: Migrationsverket

Alla barn går på hälsokontroll både i Grekland och i Finland. I hälsokontrollen ingår coronatest. Då barnen anländer till Finland sätts de i karantän i två veckor.

– Det är fint att vi kan inleda omlokaliseringarna även om coronaviruset fortfarande är aktuellt. Coronaviruset kommer inte att försvinna och läget på de grekiska öarna är akut. Det är fantastiskt att vi kan skrida till åtgärder redan nu, säger Airiainen.

Första gången Finland tar emot asylsökande från Cypern

De flesta av de minderåriga asylsökandena kommer från Grekland – de är 100 till antalet. 30 ensamstående föräldrar med barn kommer också att hämtas från Grekland.

– Vi har inlett diskussioner med Cypern, men det här är första gången vi tar emot asylsökande från Cypern. Antalet asylsökande som vi tar emot därifrån är litet, ungefär 30 personer, och de är ensamma, minderåriga och familjer med ensamstående föräldrar, säger Airiainen.

Finland har meddelat att vi tar emot så unga som möjligt och att vi hoppas på många flickor. I enighet med regeringens beslut kommer de från länder med hög säkerhetsrisk

Monna Airiainen.

De första asylsökandena från Cypern kommer till Finland någon gång mellan juni och juli.

För Italien och Maltas del har man reserverat 15 platser. För tillfället passar ingen i de länderna Finlands profil för vem som tas emot, säger Airiainen.

Kvoterna från de olika länderna kan ändå ännu ändra eftersom Migrationsverket hela tiden följer med situationen i länderna och framstegen i förflyttningarna.

Finland vill ha flickor, men pojkar utgör majoriteten

Grekland sammanställer just nu en lista över minderåriga asylsökande. På listan finns drygt 2 000 barn och unga som befinner sig i en utsatt situation.

Grekland följer EU:s asylregler och med hjälp av dem utreder Grekland vilket land som passar bäst för barnen och de unga. De intervjuas också och kan ge sina egna önskemål.

Kolme poikaa leikkii marmorikuulilla Morian pakolaisleirillä.
Bildtext De flesta på flyktinglägrena är pojkar.
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

– Finland har meddelat att vi tar emot så unga som möjligt och vi hoppas på många flickor. I enighet med regeringens beslut kommer de från länder med hög säkerhetsrisk, säger Ariainen.

Till länderna med hög säkerhetsrisk hör bland annat Syrien och Afghanistan.

De flesta på flyktinglägren är pojkar. I april skickades 47 minderåriga asylsökande till Tyskland och bara fyra av dem var flickor.

Samarbete med flera instanser

Grekland samarbetar med de länder som asylsökandena är ifrån. Nästa vecka ordnas ett möte där sommarens tidtabell behandlas i ledning av EU-kommissionen.

Kommissionen är koordinator och bidragsgivare i den här biståndsoperationen. I operationen deltar också Internationella organisationen för migration IOM och Europeiska stödkontoret för asylfrågor EASO.

Det operativa arbetet sker ändå mellan Finland, Grekland och IOM.

– Vi har tillsammans med IOM utrett om asylsökandena flygs från Aten med charterflyg eller reguljärflyg, om de finns. För den första gruppen som tas till Finland finns ännu inga planer, säger Airiainen.

Migrationsverket har ansökt om ett stöd på 12 miljoner euro från EU:s Asyl-, migrations- och integrationsfond för operationen. Utöver det här har man ansökt om drygt en miljon euros stöd från kommissionens katastroffond.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text Ensimmäiset 25 pakolaislasta Kreikasta Suomeen kesäkuussa – Suomeen toivotaan erityisesti tyttöjä skriven av Pekka Kinnunen. Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln