Skörda din sommarmat i naturen
Vilda örter och grönsaker är näringsrik, mångsidig mat
Våren och sommaren erbjuder en utmärkt chans att plocka ingredienser till matlagningen rakt ur naturen. Ta en rundtur i din närmiljö och fynda spännande vilda örter och grönsaker. De är naturlig och näringsrik mat, som är alldeles gratis.
Vi är vana att plocka ihop gröna råvaror i matbutiken, men i naturen finns också mängder med växter som man kan laga mat av - ibland växer de rakt framför näsan på oss.
Visste du till exempel att unga björkknoppar har en nötig smak, eller att maskrosblad kan ingå i en smakrik sallad?
I sommar kan du laga pesto med kirskålsblad och toppa gräddtårtan med nyutslagna violer.
Innan du äter av en vild växt är det dock mycket viktigt att du är säker på vad du har plockat för en växt. I vår natur finns också många giftiga växter som man lätt kan förväxla med ätbara växter.
Plocka dina vildörter på rena, obesprutade växtplatser. Rensa eller skölj av dina örtfynd innan du tillreder dem för att få bort eventuella skräp och småkryp.
Här är ett urval vilda läckerheter att prova i sommar.
Maskros, Taraxacum spp.
Det finns över hundra olika maskrosarter, men att skilja på dem är inte så viktigt för en vildörtsentusiast.
Olika arter kan bara smaka lite olika. Maskrosbladens smak påminner om ruccola, den är ofta pepprig och lite besk.
Maskrosen har parflikiga blad och klargula blommor som sitter i den ihåliga stjälkens topp. Hela växten kan ätas, men i synnerhet unga, späda blad smakar bra i till exempel sallader, stuvningar och soppor.
Maskrosens blad är rika på A-, B-, D- och E-vitamin samt bland annat järn och kalcium.
Plocka maskrosens blad så tidigt som möjligt - på våren och försommaren, innan blomningen. Överlag är det bra att plocka blad och stjälkar för matlagning innan vilda växter börjar blomma.
Du kan också plocka blommor och knoppar och använda dem som sådana i sallader eller som dekoration.
Tips! Använd maskrosens kronblad som sommargult pynt på en tårta.
Rallarros eller mjölkört, Chamerion angustifolium
Mjölke och duntrav kallas växten också.
Dess unga blad kan bland annat användas i sallader, pajer och bröddegar eller bryggas till te.
Rallarrosen är en flerårig, rätt hög ört med ogrenad stjälk. De avlånga bladen sitter strödda på stjälken och blommorna är purpurröda, i en rikblommig klase.
Från rallarrosens blad får du i dig rikligt med C-vitamin.
Prova på att koka unga rallarrosskott som sparris, eller pynta en sallad med nätta rallarrosblommor.
Våtarv, Stellaria media
Våtarven har rykte om sig att vara en riktig hälsobomb - rik på protein, kolhydrater och mineraler.
Hela växten är ätbar som sådan men kan också tillagas, till exempel ångkokas eller stekas i smör.
Se till att plocka rejält med våtarv ifall du tänker tillaga den, för liksom spenat sjunker den ihop när den hettas upp.
Våtarven är en saftig salladsingrediens. Den är en variabel art vars utseende kan variera beroende på växtplatsen. Våtarv förekommer så gott som överallt i världen där något kan växa.
Växtens blad är ovala och spetsiga. Den har en vek, lite hårig stjälk och vita små blommor som kan blomma när som helst under året, om vädret är milt.
Kirskål, Aegopodium podagraria
Kirskålen är ett vanligt, lite besvärligt ogräs.
Istället för att bekämpa den kan man använda den i stil med kål eller spenat.
Kirskålens unga blad fungerar i sallader, stuvningar, pajer och omeletter. Av kirskål, olja, nötter och ost kan man också svänga ihop en smakrik pesto.
De unga bladen smakar lätt av anis medan äldre blad påminner om persilja eller selleri. Bladen innehåller rikligt med C-vitamin.
Du känner igen kirskålen på bladen, som är en eller två gånger trefingrade. Växten har en kal, upprätt stjälk och små, vita blommor som sitter samlade i flockar.
Var mycket noggrann med att inte förväxla kirskål med odört, sprängört och vildpersilja som är mycket giftiga.
Tips! Längre in på säsongen kan kirskålens blad förvällas en aning, så blir smaken mildare.
Violer, Viola
Alla vackra violer som växer naturligt i Finland är ätliga.
Nyutslagna, vilda violer är ett perfekt pynt till sommartårtan, men också bladen fungerar i blandade sallader.
Luktviolen (Viola odorata) doftar starkt och sätter smak på efterrätter och fruktsallader. Den har mörkt violetta blommor som du kan se bild på här.
Styvmorsviolen (Viola tricolor, på bilden) smakar lätt av vanilj passar till exempel i sallader och grönsaksrätter, eller till grillat kött. Styvmorsviolens blommor är vanligen flerfärgade, med violett, gult och vitt.
Styvmorsviolens blad är strödda och ovala eller smalt elliptiska och naggade. Både blommorna och bladen innehåller A- och C-vitamin.
Tips! Kom ihåg att vilda blommor är lämpligast att plocka i början av blomningen.
Brännässla, Urtica dioica
Ju tidigare man plockar nässelskott, desto godare är de. Satsa på att fynda nyutslagna skott i skogslundar och på ängar, innan nässlan gått i blom.
Brännässlan känner du bäst igen på dess brännår och grågula, hängande blommor. Den växer ofta i stora bestånd och är mångsidig att använda.
Nässlan innehåller en mängd olika vitaminer och mineralämnen, bland annat C- och D-vitamin och järn, zink och magnesium.
Nässlor bränns som bekant och därför ska de förvällas eller torkas före användning. Användningen påminner lite om spenat - du kan lägga torkade nässlor i bröddeg, smoothies eller teer, och förvällda i soppor, stuvningar, pajer och såser.
Nässlor lagrar små mängder nitrater. Det är inte farligt om man inte äter nässlor varje dag. Men undvik att plocka nässlor på kväverika platser som vid ladugårdar och komposthögar, eftersom de där tar upp kväve och omvandlar den till nitrit.
Plocka inte heller stora, gamla blad från nässlor som är så gamla att de har börjat frösätta sig.
Tips! Toppa av ditt nässelbestånd med exempelvis en lie, och njut av nya toppskott hela växtsäsongen.
Gräslök, Allium schoenoprasum
De som bor i skärgården eller vid kusten får njuta av vilt växande gräslök, som trivs på strandängar och i klippskrevor.
Gräslöken har runda blomställningar med många små, violetta blommor. Bladen eller stråna är långsmala och ihåliga.
Plocka stråna och klipp fint på smörgåsar, sallader och fiskrätter, eller rör ner i en dippsås.
Löktrav, Alliaria petiolata
Löktraven är en läke- och kryddväxt som också den smakar lök, mest som en blandning av gul- och vitlök. Den blommar med vita blommor i maj och juni.
Du känner lätt igen den på bladens lökdoft. Gnugga ett blad mot handen eller låt det vaja framför näsan. Löktravens blad är hjärtlika och naggade.
Använd unga löktravsblad, stjälkar, blommor och knoppar i matlagningen. Också växtens rot kan ätas, men den bör skördas innan växten blommar.
Löktraven ger sallader, vinägretter och dippsåser en lökig nyans.
Löktrav växer huvudsakligen på Åland och i de södra delarna av Finland.
Harsyra, Oxalis acetosella
Harsyran är en 5-10 cm hög hög ört med trefingrade, klöverliknande blad och vackra blommor som vanligen är vita, ibland ljusröda.
Bladskaften är ofta lite rödaktiga.
Har du kanske smakat på harsyrans syrliga blad som barn?
Hela växten innehåller oxalsyra som ger den dess sura smak. I stora mängder är oxalsyra frätande och giftigt och därför bör harsyra ätas i måttliga mängder. Små mängder harsyra i maten ger däremot sällan symtom.
Harsyrans syrliga smak är ett fräscht inslag i sallader och röror, eller med fisk och skaldjur. Pynta en somrig drink med dess blommor eller blad.
Harsyra innehåller C-vitamin och användes förr mot skörbjugg.
Tips! Harsyrans blad är vintergröna, så harsyra kan plockas direkt när snön börjar smälta.
Vårtbjörk, Betula pendula
Vårtbjörken kallas också hängbjörk eller masurbjörk.
Man skiljer den från glasbjörken på de hängande grenarna och på barken, som på vårtbjörken är mörk och uppsprickande. Vårtbjörkens bladkanter är också dubbelsågade, inte enkelsågade som på glasbjörken.
Plocka vårtbjörkens unga knoppar och blad. Som färsk har vårtbjörken en somrig smak med toner av citrus. Dess knoppar är nötiga.
Vårtbjörkens unga blad kan användas som persilja och passar bra till inhemska sommarrätter som snålsoppa, potatissallad, lax och gräddfilssåser.
Om våren kan björkar dessutom tappas på sav, som lär ha mängder av hälsofördelar: den är bland annat rik på vitaminer och mineraler. Saven smakar sött och lite björkved, och kan drickas som sådan eller till exempel kokas till sirap.
Observera att du endast får tappa björksav på egen mark - tappningen ingår inte i allemansrätten. Läs mer om hur du tappar sav här.
Vilken vilda ört är din favorit att plocka? Lämna gärna ditt tips som en kommentar!
Källor: Martha.fi, SR Radiokocken, Strömsö: Ätbara blommor: vilda och odlade - beskrivningar och recept för middagar och tilltugg, Vilda och ätliga växter mognar i rask takt - testa om du känner igen följande tio ätbara växter, Kasvussa nyt - villiyrtit lautaselle