Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidstjärnan Ingvild Flugstad Østbergs hälskada läker inte som väntat: "Ingen kan ge ett datum"

Från 2020
Ingvild Flugstad Østberg hyllas av sina norska lagkamrater.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg dras med skadeproblem.
Bild: EPA-EFE / VALERIE BLUM / AOP

Den norska skidåkaren Ingvild Flugstad Østberg fick sätta punkt för säsongen redan innan skidsäsongen fick ett abrupt slut på grund av coronaviruset. Rehabiliteringen av hälskadan går inte som förväntat. Østberg säger till NRK att hon inte har en aning om när hon kan återuppta den egentliga träningen igen.

Världscupveckoslutet i Lahtis i månadsskiftet februari-mars blev årets sista för Ingvild Flugstad Østberg. En vecka senare ställde hon inte upp på tremilen på hemmaplan i Oslo.

Det var en stressfaktur i hälen som orsakade den förtida sortin. Under Holmenkollenveckoslutet sågs hon stappla runt på kryckor. Därefter avslutades skidsäsongen plötsligt efter att avslutningen i Nordamerika tvingats ställas in på grund av coronavirusets framfart.

Inledningsvis trodde Østberg att rehabiliteringen skulle vara i knappt två månader och vara klar inom loppet av april.

Jag kan inte springa i trappor eller löpa i tre timmar

Rehabiliteringen, som huvudsakligen har bestått av cykel- och styrketräning, har ändå dragit ut på tiden.

– Det tar länge innan det är helt läkt. Nu går jag normalt, så på så sätt ser det bra ut. Jag kan inte springa i trappor eller löpa i tre timmar. De sade redan från början att det kommer att ta tid innan jag är där. Det krävs tålamod, säger hon till NRK.

– Jag kan ännu inte springa. Jag har testat lite på en löpmatta, det är helt nytt för mig. En löpmatta där man kan reducera kroppsvikten, så att man ställer in hur många procent av kroppsvikten man vill ha.

"Det är inte så enkelt"

Enligt Østberg är det fortfarande i allra högsta grad oklart när hon är redo att återgå till normal träning igen.

– Det finns inget bra svar på det, ingen i min omgivning kan ge ett datum. Jag skulle önska att det var den 1 juni, 1 juli eller 1 augusti. Men det är inte så enkelt.

Østberg, som vann världscupen säsongen 2018–19, blev bara femma i sammandraget 2019–20. En starkt bidragande orsak till den för 29-åringen blygsamma placeringen var att hon tvingades skjuta upp säsongsstarten på grund av hälsoproblem.

Hon säsongsdebuterade först i Tour de Ski i mellandagarna.

Diskussion om artikeln