Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronan har påverkat bostadsmarknaden - men intresset för att ansöka om bostadslån finns kvar

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 12:26.
Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar.
Bildtext Det finns ett intresse för att ansöka om bostadslån, men en del väntar med att lyfta lånet.
Bild: All Over Press

Bostadsmarknaden har påverkats av coronaläget, då det är svårare att ordna visningar. Trots det ser det ut att finnas ett intresse för att ansöka om ett bostadslån.

En rundringning till banker i Åbotrakten visar att lån beviljas på samma premisser som innan coronakrisen. En större andel av de som ansöker om bostadslån väntar ändå med sitt köp. Det säger Petri Leino, som ansvarar för privatkunder vid Åbonejdens Andelsbank.

- Om vi ser på mängden ansökningar, så har coronaläget inte påverkat väldigt kraftigt. Det är positivt. Men en mindre del av de lån som beviljas lyfts för tillfället, säger Leino.

Enligt Leino har fastighetsförmedlarna inte samma möjligheter att visa lägenheter som förut. Fastighetsförmedlarna har också varit tvungna att hålla en paus i förmedlingen av äldre personers lägenheter.

Samtidigt har fastighetsmäklare vittnat om att intresset för att köpa en fritidsbostad har ökat under coronakrisen. Men intresset för att skaffa en placeringsbostad har minskat, säger Christer Nyback, regionchef för Aktia i Åbo.

- Vi ser inga större förändringar då det gäller bostadsköp av nya hem. Men de som avvaktar för tillfället är de som vill satsa på placeringsbostäder. Det rör sig inte inom den marknaden för tillfället, konstaterar Nyback.

Många har ansökt om möjligheten till amorteringsfritt

Under våren har många kunder ansökt om en paus i amorteringen av sitt bostadslån och det är kanske den mest konkreta följden av coronakrisen i det här skedet. Det säger alla banker som Yle Åboland kontaktat.

- Många av våra kunder har utnyttjat den här möjligheten. Totalt har 21 000 ansökningar behandlats i Finland sedan mitten av mars, säger Taina Tallbacka-Kitola, enhetschef för Nordea i Åbo.

Rundringningen visar också att det inte borde vara svårare att få ett bostadslån än förut, om man i övrigt uppfyller kraven för ett lån.

- Coronan har inte inverkat på villkoren för lånen, men det är klart att kundens ekonomi granskas innan lån beviljas, säger Taina Tallbacka-Kitola.

En av de stora motorerna för ekonomin i Egentliga Finland är Åbovarvet, som har varit tvunget att bromsa på investeringstakten på grund av coronaläget.

- Det som är utmärkande för Åbotrakten är maskinverkstadsindustrin. Åbovarvet och bilfabriken i Nystad är stora arbetsgivare. Samtidigt har företagen varit duktiga på att hitta ersättande verksamhet och därför har jag förtroende för framtiden, säger Tallbacka-Kitola.

Diskussion om artikeln