Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo ifrågasätter regeringens hybridstrategi: ''Det kan bli ett steg ut i det okända''

Från 2020
Petteri Orpo i blå ylletröja talar till en kamera.
Bildtext Petteri Orpo ställer sig kritisk till regeringens strategi.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är orolig för att regeringens hybridstrategi i kampen mot coronaviruset inte är tillräcklig. Enligt Orpo är regeringens planer på hur viruset ska hanteras fortfarande är bristfälliga.

Orpo sa i dag på Samlingspartiets partifullmäktige, som arrangeras på distans, att regeringens målsättningar och direktiv vad gäller bland annat testning och spårning är oklara.

– Det ständiga bollandet mellan att låta sjukdomen spridas eller inte skapar osäkerhet. Hybridstrategin hotar att bli ett steg ut i det okända.

Samlingspartiet vill öka testandet

Orpo kräver att regeringen går in för att testa mer och att regeringen lägger fram en tydlig rekommendation om användningen av ansiktsskydd i allmänna transportmedel och i trånga utrymmen.

Utan att ha klara direktiv för hur man ska kontrollera epidemin riskerar sjukdomen att spridas mer då samhället börjar öppna upp igen, betonar han.

– Vi måste testa mer och det måste vara lätt att få testas. Också privata aktörer måste tas med på allvar i testandet, sa Orpo.

Orpo kritiserade också statsminister Sanna Marins (SDP) val att inte besvara frågor i riksdagen, utan i stället hålla särskilda presskonferenser där ingen kritisk opposition finns på plats.

– Riksdagsledamöterna frågade statsministern om regeringens linje under torsdagens frågetimme. Statsministern svarade att hon redogör för den under fredagens presstillfälle. Det är att ignorera riksdagen och parlamentarismen, betonade Orpo.

Marin svarar på kritiken

Statsminister Sanna Marin svarade på Orpos kritik på Twitter, där hon beklagade att man gör oppositionspolitik på falska påståenden. Hon bestrider Orpos påståenden och säger att regeringens linje hela tiden varit att hindra sjukdomen från att spridas.

– Vi har svarat på riksdagens frågor. Regeringens strategi har hela tiden varit att hindra viruset från att spridas, att säkra sjukvårdens kapacitet och skydda människor i riskgruppen.

Orpo svarar sedan i samma tråd och ber om ett förtydligande om var han talat osanning, på vilket Marin kritiserar hans uttalanden om ''ett ständigt bollande mellan att låta sjukdomen spridas eller inte'', samt påståendet om att Marin inte besvarat frågor om strategin under riksdagens frågetimme.

Marin ber dessutom Orpo om ett förtydligande av Samlingspartiets linje.

Diskussion om artikeln