Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brad Lamberts beslut att lämna HIFK blev en hockeysnackis – JYP:s sportchef har inte gett 16-åringen några löften: "Här finns inga fribiljetter"

Från 2020
Säsongen 2019–20 fick Brad Lambert ligadebutera i HIFK:s tröja.
Bildtext Säsongen 2019–20 fick Brad Lambert ligadebutera i HIFK:s tröja.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jättelöftet Brad Lambert förutspås kunna bli en storstjärna. Han valde nyligen att nobba HIFK och kritade strax därefter på för JYP, ett drag som har varit omdiskuterat. Hockeyveteranen Göran Stubb tycker att det har skrivits alltför mycket om Lambert på sistone och att det nu vore lämpligt att dra i handbromsen.

Brad Lambert är bara 16 år gammal men redan en stor snackis i Hockeyfinland. Talangen, som förutspås ha möjligheter att gå som NHL-draftens etta sommaren 2022, byter klubb för andra gången på ett år då flyttlasset går från HIFK till FM-ligakonkurrenten JYP.

För ett år sedan var Lambert på tapeten då han valde att lämna Lahtis och Pelicans, där han är hockeyfostrad, för spel i HIFK. I media har Lamberts klubbyten varit en het potatis och det har spekulerats i att hans pappa Ross Lambert flitigt drar i trådarna i kulisserna.

Brad Lambert sitter på bänken.
Bildtext I HIFK blev det 0 + 2 = 2 poäng på 4 matcher.
Bild: Antti Partanen/All Over Press

Brad Lambert säger att det inte stämmer.

– Jag är verkligen överraskad av publiciteten. Många spelare i min ålder byter klubb för att hitta det bästa stället att utvecklas.

– Jag är ännu mer överraskad av att det mesta som sagts är så långt ifrån sanningen, konstaterar Lambert.

Hockeysläkt

Pappa Ross kommer från Kanada och mamman från Finland. Därför har Brad också två pass. På juniornivå har han representerat Finland och blåvita hockeyvänner hoppas på att det samma även gäller valet av seniortröja.

16-åringen har mycket hockey i blodet. Farbror Lane Lambert gjorde sex NHL-säsonger och har under de nio senaste åren varit assisterande tränare i tre NHL-klubbar: Nashville, Washington och New York Islanders.

Ross spelade i Storbritannien i tolv år och har dessutom hållit till i NHL:s farmarligor AHL och IHL. Brad tycker att han har fått bra stöd hemifrån.

– Pappa frågar ibland om det här verkligen är vad jag vill och svaret är alltid det samma: ja. Jag skulle inte ha utvecklats så här långt utan min pappa och är verkligen tacksam för allt som han har gjort för mig.

Tvåårskontrakt med JYP

Lambert och HIFK tecknade våren 2019 ett kontrakt av modellen 1 + 2 år. För ett par veckor sedan meddelade Lambert att han inte utnyttjar de två optionsåren. En vecka senare stod det klart att ett tvåårskontrakt med JYP är undertecknat.

– Det fanns inget drama. Spelaren hade rätt att göra sitt eget val. Vi accepterar och respekterar det. Ingen av parterna känner bitterhet, säger HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen.

Tobias Salmelainen är sportchef i HIFK.
Bildtext Tobias Salmelainen är sportchef i HIFK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Salmelainen bestrider ett påstående om att Lambert skulle ha ställt krav på att få spela i förstakedjan.

– Vi förde öppna och ärliga diskussioner. Vi blev inte tillfrågade om några löften. De vet också att det inte finns några löften i hockeyn. Det går inte att ge sådana, säger Salmelainen.

Enligt Lambert var det bara hockeymässiga faktorer som låg bakom beslutet.

– Till sist kändes JYP rätt. Jag tror att JYP kan ge mig en strålande möjlighet att utvecklas under de två kommande åren.

"En helt exceptionell talang"

Sportchefen Mikko Viitanen är belåten över att valet föll på JYP.

– Jag har lovat att det inte är lätt att komma till Jyväskylä. Vår kultur bygger på att vi jobbar hårt för det sportsliga. Här måste man kunna agera på gruppens villkor. Här finns inga fribiljetter.

Viitanen säger att klubben har värvat en verkligt speciell offensiv spelare.

– Vi snackar om en helt exceptionell talang med finländska mått mätt. Det finns inte många talanger av hans kaliber i den åldern.

– De här unga och skickliga spelarna kan på några veckor ta stora kliv i utvecklingen. Jag har en positiv känsla av att han kommer att kämpa om en plats i ligalaget och att han rätt snart kan vara ett rätt så stort hot för motståndarna, säger Viitanen.

Patrik Puistola med pucken
Bildtext JYP har även tecknat kontrakt med ett annat löfte: 19-årige Patrik Puistola.
Bild: /All Over Press

JYP:s sportchef får medhåll av Salmelainen.

– Om allt går som på Strömsö och utvecklingen fortsätter tror jag att han kan få en bra roll i JYP redan nästa år.

– Skaderisken är stor om man inte fysiskt sett är redo. Hur fysiken utvecklas under det kommande halvåret styr tidtabellen, säger Salmelainen.

"Helt onödig och alltför stor publicitet"

Göran Stubb är en rutinerad hockeyscout och tycker att Lambert gör rätt som stannar i Finland.

– Ett jättelöfte utvecklas i Finland lika bra, om inte bättre, än i vissa kanadensiska juniorligor, säger Stubb.

Finland har aldrig haft en NHL-draftetta men Stubb tycker att det är onödigt att spekulera i om Lambert går som etta om två år.

– Jag tycker att det fästs alldeles för mycket uppmärksamhet på om en spelare draftas som etta eller tvåa. Det är ju ingen tävling, utan endast ett steg i karriären.

Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb har sett många storöften.
Bild: YLE

Stubb tycker att det har blivit lite väl mycket Lambert på sistone.

– Alla, inklusive jag själv, läser för mycket om honom i pressen. Förväntningarna är på tok för höga och pressen stor. Låt grabben utvecklas som människa och bli vuxen i lugn och ro.

– Agenten, den stora publiken, pressen och framför allt spelaren och hans familj har nu kanske haft lite för bråttom. Jag tycker att man borde dra i handbromsen och komma ihåg att han är 16 år gammal. Jag tycker att han har fått helt onödig och alltför stor publicitet, konstaterar Stubb.

Artikeln bygger på Yle Urheilus text Vasta 16-vuotiaan Brad Lambertin seurasiirrosta tuli valtakunnan kohu-uutinen – Suomen NHL-lupaukset läpikotaisin tunteva Göran Stubb ihmettelee, miksi som är skriven av Anu Karttunen.

Diskussion om artikeln