Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finavia uppdaterade sin information: Staten står inte längre för taxinotan från flygplatsen

Från 2020
Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Terminaali 1 edustalla, kaksi matkustajaa kasvosuojukset päällä.
Bildtext Alla som anländer till Helsingfors-Vanda flygplats får skriftliga anvisningar för hur de ska gå till väga för att minimera smittspridning.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Staten står inte längre för taxikostnaderna för de finländare som återvänder till landet. I ett uppdaterat meddelande på Finavias hemsida anges nu att man själv får stå för kostnaderna, men att man fortsättningsvis ska undvika kollektivtrafik och försätta sig i en 14 dagars karantän efter att ha kommit hem.

Tidigare betalade staten taxiresan i de fall där den återvändande inte själv kunde ordna skjuts hem från flygplatsen. I fall där säsongsarbetare kommer till Finland för att arbeta skulle ändå arbetsgivaren stå för notan.

Finavia publicerade meddelandet i slutet av mars, men uppdaterade det i fredags. Nu står det att informationen är uppdaterad och uppgifterna föråldrade.

Vanda stads hälsovårdare kommer inte längre att samla information om de ankommandes eventuella symtom.

Däremot får alla resenärer skriftliga instruktioner för hur man ska gå till väga då man anländer till Finland, alltså uppgifter om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller.

Finavia rekommenderar också starkt att resenärerna använder sig av munskydd då de rör sig på flygplatsen.

Finavias kommunikationsexpert Pinja Kallis och Vanda stads chef för hälsovårdstjänster Piia Vuorela bekräftar uppgifterna för Yle Uutiset.