Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alarmerande uppgifter om matchfixning i svensk elitfotboll – många spelare har hört om uppgjorda matcher: "Ett oerhört allvarligt ämne"

Från 2020
Hammarbys startelva samlad i en ring.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Uppgjorda matcher verkar vara långt ifrån sällsynt i de tre högsta herrligorna inom svensk fotboll. I SVT:s enkät uppger 17 spelare att de erbjudits pengar för att påverka matchresultat – hela 15 procent uppger att de hört om fixade matcher.

Uppgifter om uppgjorda matcher hör inte till vanligheterna inom nordisk toppfotboll.

Men om man får tro SVT:s färska enkät är matchfixningen ett allvarligt problem inom svensk herrfotboll. Många spelare har nämligen hört om fixade matcher.

Sammanlagt 619 av 1 533 spelare i de tre högsta herrligorna allsvenskan, superettan och division 1 svarade på frågorna. Av dem uppger 17 stycken att de fått erbjudanden om matchfixning.

82 spelare sade att de spelat matcher som de misstänker varit uppgjorda på förhand. Hela 92 spelare – närmare 15 procent av de som svarade – har hört lagkamrater tala om fixade matcher.

Spelarna har ett ansvar

Utan rena matcher så förstörs idrotten, konstaterar Svenska Fotbollsförbundets integrity officer Johan Claesson. Han har ansvar för matchfixningsarbetet på förbundet.

– 15 procent är en väldigt hög siffra. Det är viktigt att man känner till de regler som finns i vårt regelverk, att man har en anmälningsskyldighet och inte bara kan straffas om man fixar matcher själv, utan även om det är så att man inte kommer fram och berättar om det man känner till.

Claesson uppmanar spelarna att ta ansvar och "lätta på locket på den tystnadskultur som till viss del tyvärr finns".

Endast 77 spelare uppger nämligen att de inte tycker att matchfixning är ett problem i svensk fotboll.

– Det är ett väldigt stort problem. Det märker både vi, när vi försöker utreda matcher, och polisen. Där har vi ett arbete att göra, vi måste få spelarna att förstå att man inte kan hålla varandra om ryggen när det gäller de här sakerna.

– Det är ett oerhört allvarligt ämne som gäller fotbollens identitet.