Kaos på fiskmarknaden - pandemin sänker priset på norsk lax och då sjunker också priset på inhemsk fisk
Coronakrisen har lett till att det råder ett överutbud på norsk lax och därmed sänkta priser. Det här sätter också press på de inhemska fiskpriserna.
- Den internationella marknaden är ganska kaotisk. Det är ovanligt att priset på lax den här tiden på året är så här lågt, säger Jari Setälä, specialforskare vid Naturresursinstitutet Luke.
Priset på norsk lax är just nu 30 procent lägre än vad det var vid samma tid på året för ett år sedan. I vanliga fall rör sig kilopriset på lax över 20 euro, men i dag kan man i Finland få en laxfilé för cirka 15 euro per kilo.
- Sannolikt kommer priset att hålla sig på låg nivå en tid eftersom det finns mycket fisk i de norska kassarna, bedömer Setälä.
Pandemin bakom prisraset
Prisraset är en följd av de begränsningar som har införts på grund av coronapandemin.
Först krympte marknaden i Asien, och sedan också i USA och Europa då restauranger måste stängas.
Av den fisk som säljs i Finland täcker laxen över hälften av marknaden - huvudsakligen importerad lax från Norge. Därför påverkar prissvängningar i laxpriset fiskpriserna också i Finland.
Konkurrensen innebär att det blir ett tryck på priset på inhemsk fisk
- Den minskade internationella efterfrågan på lax har lett till ett överutbud och därmed sjunkande priser.
Det här påverkar också direkt priset på den odlade regnbågen i Finland - och indirekt på priset på annan inhemsk fisk. Den inhemska regnbågsforellen får inte vara särskilt mycket dyrare än den importerade laxen.
- Det här är ett problem för den inhemska produktionen. Vi måste vara konkurrenskraftiga. Det betyder att vi borde ha stora och effektiva produktionsenheter till exempel på fiskodlingssidan. I dag är våra enheter ganska små i jämförelse med de norska, säger Setälä.
I höst finns det en risk för att fisken till och med måste säljas med förlust om inte nuvarande regler luckras upp.
- I stora producentländer överväger man - på grund av det rådande läget - att införa ökad flexibilitet i fråga om tillstånd för fiskodling. Då skulle man inte tvingas att sälja obehärskat, utan fisken kunde säljas i enlighet med efterfrågan. På det sättet kunde man undvika ett prisras. Det här undantagsförfarandet borde tas i bruk också i Finland, anser Jouni Vielma, ledande forskare och koordinator vid Luke.
Nu får fiskförsäljarna söka sig till nya försäljningskanaler
Vild fisk som gös, sik, abborre och siklöja säljs i normala fall i stora mängder till restauranger. Nu har den försäljningskanalen varit stängd så fiskförsäljarna har tvingats hitta nya kanaler som kan föra fisken till kunderna.
Nu handlar det till exempel om att sälja förpackad fisk via internet och annonsera på sociala medier. Direktförsäljning utomhus på torg och i hamnar fungerar också bra.
På vissa håll har försäljningen till och med ökat eftersom kunderna undviker att gå till butiker. Många säger att de hellre köper sin fisk på ett blåsigt torg än står i kö i en butik, säger en fiskare som Yle Uutiset har pratat med.
Det finns också en hel del fisk just nu i supermarketar - sådan fisk som i vanliga fall går till restauranger.
Fiskföretagen kommer också att beviljas krisstöd. De som verkar i branschen kan anhålla om att få skräddarsydda stöd från och med måndagen den 18 maj.
Artikeln bygger på Yle Uutisets material: Minna Pantzars artikel Kalamarkkinat ovat sekasorrossa – Lohta saa nyt huippuhalvalla ja kotimainen tuotanto on ajautumassa ongelmiin Översättning: Maria von Kraemer