Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair bekräftar Yles uppgifter: Oklart när man flyger vissa inrikesrutter igen – bland dem Karleby-Jakobstad

Från 2020
Uppdaterad 17.05.2020 13:32.
Finnairflyg mot blå himmel, i förgrunden björklöv.
Bildtext Finnair utökar en del av sin inrikestrafik i juli, men somliga rutter flygs inte över huvud taget i sommar.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Det är osäkert när flera av Finnairs inrikesflyg lyfter från marken igen efter coronakrisen. Bolaget bekräftar att man i nuläget inte vet när bolaget flyger till Joensuu, Kajana, Kemi, Karleby-Jakobstad och Jyväskylä. Flyg dit går åtminstone inte under sommaren.

Yle rapporterade tidigare om saken innan Finnair bekräftade uppgifterna.

I juli träder nya flygtidtabeller i kraft för Finnairs del. Flera av inrikesflygen ingår inte i de nya tidtabellerna på grund av den minskade trafiken till följd av coronaviruset. Det handlar om flyg till Joensuu, Kajana, Kemi, Karleby-Jakobstad och Jyväskylä.

– Under sommaren får vi en bättre bild av efterfrågan och om den återhämtar sig. Vi kommer göra en bedömning av flygen till Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kemi och Karleby–Jakobstad för vintersäsongens del i augusti, säger Finnairs chef för försäljning Mikko Turtiainen.

– Vi hoppas att alla städer det gäller förstår grunderna till vårt beslut under de här exceptionella tiderna. Vi förstår flygförbindelsernas betydelse för näringslivet, men de här flygen har inte varit tillräckligt fyllda och efterfrågan är lägre än normalt under coronaepidemin.

Tuppurainen: "Flygförbindelserna är viktiga"

Det är på grund av coronakrisen som Finnair skurit ner på sin flygtrafik.

Enligt Yles uppgifter kan flygpausen som inleddes i mars fortsätta i åtminstone ett år för de rutter som inte inleds i sommar. Det är till och med möjligt att Finnair inte alls fortsätter trafikera en del av dem.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger till nyhetsbyrån STT att hon inte vill kommentera situationen desto mer.

– Men flygförbindelserna inrikes och utrikes är viktiga för Finlands ekonomi, säger hon.

Betydligt tommare flyg i fjol

Finnair kommer att diskutera flygandet på måndag.

– Vi förväntar oss att flygtrafiken återhämtar sig gradvis. Under april hade vi 2 400 inrikesresenärer och i maj har vi hittills haft 1 800. Antalet passagerare är alltså fortfarande väldigt litet, men vi tror att efterfrågan ökar när resebegränsningarna i olika länder hävs eller lättas på. Det här har också stor betydelse för inrikestrafiken eftersom en del av passagerarna som kommer utifrån Finland fortsätter vidare inom landet från Helsingfors-Vanda, säger han.

De rutter som är hotade har haft färre passagerare också före coronavirusepidemin. Mellan Kajana och Helsingfors reste i medeltal 37 resenärer per flyg i fjol och då fylldes planen endast till hälften.

Också flyg till Kemi, Joensuu och Karleby har varit tommare.

Utökade flygningar till Lappland i augusti

När det kommer till Lappland har Finnair under coronaepidemin endast flugit till Rovaniemi från Helsingfors-Vanda flygplats.

Flygresorna till Ivalo och Kittilä inleds i augusti – till en början med några triangelflyg i veckan. Flygningarna ska trappas upp gradvis.

Direktflyg till Ivalo och Kittilä kan tidigast inledas då vintersäsongen drar igång i december.

Flera inrikesflyg lyfter gradvis från och med juli

Finnair har under våren flugit en del rutter, men med betydligt färre avgångar.

Under sommaren kommer exempelvis flygningarna till Åbo och Vasa att inledas på nytt. Fler avgångar till Mariehamn kommer också att ordnas.

Finnair kommer att öka på antalet flygningar för vissa andra rutter som flugits under våren, till exempel till Uleåborg och Kuopio.

I september börjar Finnair flyga till Kuusamo och Tammerfors igen.

Enligt Finavias uppskattningar utifrån antalet resenärer var endast flygplatserna Helsingfors-Vanda, Uleåborg, Rovaniemi, Åbo, Kittilä och Vasa lönsamma i fjol.

Coronaviruset har bidragit till stora problem för flygindustrin. Under förra månaden reste drygt 1 000 personer per dag från Helsingfors-Vanda flygplats. Det normala är 50 000–60 000 resenärer.

Artikeln bygger delvis på Yle Uutisets text Finnair saattaa lopettaa lennot Joensuuhun, Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan ja Jyväskylään ainakin vuodeksi skriven av Jari Tanskanen och Jaakko Parkkinen och delvis på Finnairs pressmeddelande och övriga uttalanden.

Artikeln uppdaterades 17.5 klockan 12.24 med Tytti Tuppurainens kommentar och klockan 12.48 med Finnairs kommentar. Uppgiften om hur många personer som reste under förra månaden rättades klockan 13.30