Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migri förtydligar: Vill ha fler flyktingflickor till Finland eftersom de är mest utsatta

Från 2020
Några barn står i en grupp på ett flyktingläger i Grekland.
Bildtext Finland hoppas på unga flickor från flyktinglägren kring Medelhavet eftersom de befinner sig i en sårbar situation, säger Migrationsverket.
Bild: All Over Press

På lördagen stod det klart att de första 25 flyktingarna hämtas från Grekland i juni. Enligt Migrationsverket hoppas man att så många av dem som möjligt är flickor eftersom de är de mest utsatta.

Finland tar emot 175 asylsökande från Grekland, Cypern, Malta och Italien. De första 25 flygs till Finland från ett grekiskt flyktingläger i juni. Ytterligare 25 kommer till Finland i juli.

Enligt regeringens beslut tar Finland främst emot minderåriga utan vårdnadshavare och ensamstående föräldrar med barn.

I en intervju med Yle Uutiset sade Monna Airianen, Migrationsverkets koordinator för intern flytt, att man hoppas på många flickor:

– Finland har meddelat att vi tar emot så unga som möjligt och vi hoppas på många flickor. I enlighet med regeringens beslut kommer de från länder med hög säkerhetsrisk, säger Ariainen.

En kvinna, Monna Airiainen, sitter vid ett fönster och tittar in i kameran.
Bildtext Monna Airiainen.
Bild: Migrationsverket

I Yle Uutisets kommentarsfält ifrågasatte flera Airiainens kommentar. "Är flickor mer värda än pojkar?" undrade en kommentator, "Kom ihåg jämställdhet i valet av flyktingar. Lika många pojkar som flickor.", skrev en annan.

Airiainen preciserar uttalandet i ett mejl till Svenska Yle.

– På basis av regeringens beslut tar vi emot de som befinner sig i den mest utsatta situationen. Flickor är just de som befinner sig i den mest utsatta situationen, skriver hon.

– Ju yngre flickorna eller pojkarna är, desto mer utsatta är de.

Till länderna med hög säkerhetsrisk hör bland annat Syrien och Afghanistan. De flesta på flyktinglägren är pojkar. I april skickades 47 minderåriga asylsökande till Tyskland och bara fyra av dem var flickor.