Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahus nya regering får hård kritik - 36 ministrar och 16 viceministrar i kabinett som tänker annektera stora delar av Västbanken

Från 2020
Uppdaterad 17.05.2020 14:08.
Demonstration i Tel Aviv 2.5.2020 mot de nya regeringsplanerna
Bildtext Oppositionsledaren Benny Gantz beslut att samarbeta med sin huvudmotståndare Bejamin Netanyahu har fått hård kritik i Israel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels nya samlingsregering fick hård kritik redan innan den installerades på söndagen. Regeringen som ska ledas turvis av Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz, består av hela 36 ministrar och 16 viceministrar.

Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz löste nyligen en långvarig regeringskris genom ett maktfördelningsavtal som innebär att Netanyahu sitter kvar som premiärminister i 18 månader och att Gantz därefter tar över för 18 månader.

Den nya regeringen fick genast hård kritik på grund av rekordantalet ministrar. Både Gantz och Netanyahu utsåg sina egna ministrar, vilket innebär att regeringen består av hela 36 ministrar samt 16 viceministrar.

Netanyahus högerblock Likud och Gantz center-vänsterallians Blåvitt får lika många ministrar och de har bägge vetorätt i alla större frågor.

Det finns inget annat alternativ till en tvåstatslösning. Vi talar inte om sanktioner, vi talar om preventiva åtgärder

― Luxemburgs utrikeminister

Kritiken mot det stora antalet ministrar, är särskilt hård eftersom arbetslösheten har stigit till 25 procent på grund av pandemin.

Netanyahu skulle antagligen vilja ha ännu fler ministrar eftersom de ministerposter som är vikta för honom inte räcker till för alla religiösa småpartier och fraktioner i hans högerkoalition.

Netanyahu var till och med tvungen att skjuta fram regeringens installation på grund av missnöjet inom hans eget block Likud.

Även Gantz koalition har uppvisat sprickor efter att han fattade sitt kontroversiella beslut att bilda regering med sin huvudmotståndare Netanyahu.

Gantz motiverade sitt beslut med coronakrisen, trots att hela hans valkampanj byggde på löften om att den åtalade Netanyahu inte får fortsätta som premiärminister utan måste ställas inför rätta.

Tusentals israeler har under våren deltagit i massprotester mot Netanyahus medverkan i regeringen, trots den rådande coronapandemin och direktiv om fysisk distans.

Flera tusen israeler demonstrerade mot Netanyahu i Tel Aviv den 19 april.
Bildtext Flera tusen israeler demonstrerade mot Netanyahu i Tel Aviv den 19 april.
Bild: /All Over Press

"Alternerande premiärminister"

Gantz svor alltså att han aldrig skulle samarbeta med den brottsmisstänkta Netanyahu, men nu kommer de ändå att arbeta tillsammans med Gantz som försvarsminister.

Kritikerna har varit särskilt missnöjda med att man bildar en ny post för en "alternerande premiärminister."

Det befaras leda till att Netanyahu sitter kvar i regeringen även efter att hans 18 månader långa mandat som premiärminister är över och han i princip borde försvara sig i rätten mot åtal om korruption och bedrägeri.

Skeptikerna understryker hur lätt eller hur sannolikt det är att Netanyahu river upp avtalet med Gantz efter 18 månader, då försvarsministern borde ta över som premiärminister.

De palestinska protesterna mot Israels ockupation av Västbanken fortsatte under veckoslutet då minst en palestinsk yngling sköts ihjäl.
Bildtext De palestinska protesterna mot Israels ockupation av Västbanken fortsatte under veckoslutet då minst en palestinsk yngling sköts ihjäl.
Bild: /All Over Press

Annektering av palestinska områden

Medan Israel har tampats med regeringskrisen har palestinierna sörjt Nakba eller den "Stora katastrofen", då över 725 000 palestinier förlorade sina hem efter Israels självständighet och det arabisk-israeliska kriget år 1948.

Nu hotas palestinierna av nya omvälvningar eftersom den nya regeringen har satt som mål att tvångsannektera stora delar av Västbanken. Något som Netanyahu bekräftade i sitt tal i parlamentet inför söndagens förtroendeomröstning.

Enligt Netanyahu bör Israel nu annektera de judiska bosättningarna på Västbanken.

- Det är hög tid att tillämpa Israels lagar och att skriva in ett nytt kapitel sionismens historia, sa Netanyahu.

USA har under president Donald Trumps ledning gett Israel sin välsignelse, men största delen av omvärlden nöjer sig knappast med det. Sanktioner och nya bojkottrörelser är att vänta om israelerna går vidare med sin kontroversiella planer.

Israeliska aktivister protesterade mot planerna att annektera delar av Västbanken, utanför USA:s ambassad i Jerusalem.
Bildtext Israeliska aktivister protesterade mot planerna att annektera delar av Västbanken, utanför USA:s ambassad i Jerusalem.

EU varnade senast på söndagen att annektering av palestinsk mark bryter mot internationell lag och undergräver alla försök att nå en fredlig lösning mellan Israel och palestinierna.

EU har inte ännu beslutat om eventuella sanktioner, eftersom bland andra Ungern och Österrike har motsatt sig, men en gemensam deklaration är att vänta, enligt Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn.

– Ett mycket stort antal europeiska länder stöder vår resolutionstext, och det är en framgång, försäkrar Asselborn som fortfarande vill se en tvåstatslösning i Mellanöstern.

– Det finns inget annat alternativ (till en tvåstatslösning). Vi talar inte om sanktioner, vi talar om preventiva åtgärder och denna text är inte aggressiv, sade Asselborn på söndagen.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln