Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den knivhuggna triatleten Kaisa Sali åkte på bakslag efter att hon skickats hem – tvingades till besvärlig operation: "Sannolikheten för att tillfriskna är 60–70 procent"

Från 2020
Kaisa Sali tar sig i mål sommaren 2018 i Tyskland.
Bildtext Kaisa Sali tar sig i mål sommaren 2018 i Tyskland.
Bild: imago/HMB-Media/ All Over Press

Kaisa Sali anfölls av en okänd man hemma i Kolari i februari. Först trodde man att hon hade tur i oturen, men armen repade sig inte. Det visade sig att nervbanorna tagit skada och i veckan har hon opererats i Uleåborg.

Triatleten Kaisa Sali avslutade sin framgångsrika karriär i höstas. Bara några månader efter det, i februari, råkade hon ut för ett knivdåd på gårdsplanen hemma i Kolari då hon anfölls av en man. Sali kunde själv kalla på hjälp och transporterades till sjukhus i ambulans.

Först trodde man att 38-åriga Sali hade tur i oturen och inte skulle få några bestående men.

– Efter några dagar förpassades jag hem. De sa att allt blir bra och att inget har tagit skada, säger hon till Yle Urheilu.

Sali fick inte någon remiss till rehabilitering och blev inte heller uppmanad att göra ett kontrollbesök. Hon insåg så småningom ändå att skadorna inte läkte.

– Jag märkte att armen inte fungerade som den ska i vissa rörelser och jag klarade exempelvis inte av att simma, eftersom det gjorde så ont.

Usla testresultat

En månad efter dådet besökte Sali sin fysioteraput som märkte att allt inte var som det ska.

Från hälsovårdsstationen i Kolari skickades Sali till sjukhuset i Rovaniemi där nervbanorna undersöktes.

– Alla resultat var de sämsta möjliga. Bedömningen var att nerven antagligen har gått helt av eller åtminstone skadats allvarligt.

Skadan gick inte att operera i Rovaniemi. I stället bar det av till universitetssjukhuset i Uleåborg där en lång och besvärlig operation genomfördes i tisdags.

– Kirurgen ville inte ge någon exakt prognos efter operationen. Före operationen sa läkaren att sannolikheten för att tillfriskna är 60–70 procent.

Tiden får utvisa

Nu får Sali inte använda armen på två veckor och efter det är det förbjudet att lyfta tunga saker i ytterligare en månad.

– Det tar åtminstone ett par månader innan det klarnar om nerven börjar fungera. Det kan ändå ta upp till ett halvår eller till och med ett år.

– Skulle det ha utförts undersökningar eller kontrollbesök efter knivhuggningen så hade jag kommit lindrigare undan, med mindre smärtor. Armen hade repat sig med större sannolikhet och det skulle säkerligen också ha varit billigare för samhället.

"Allt som avvek kändes misstänksamt"

Sali säger att knivhuggningen även har satt sig på psyket.

– Jag var rädd för vissa ljud och det var tråkigt att lägga märke till att jag var rädd för människor om någon okänd gick bakom mig. Det var obehagligt att gå till mataffären. Allt som avvek från det normala kändes misstänksamt, vilket är tråkigt, eftersom jag generellt förhåller mig öppet till människor.

Rättegången var inprickad i maj. Sali skulle gärna vilja få den avklarad så fort som möjligt, men en rättspsykiatrisk undersökning för den misstänka har ändå resulterat i att rättegången skjutits upp till slutet av året.

Trots att Sali får vänta på ett definitivt besked tror hon att hon kommer att repa sig.

– Jag har en känsla av att rehabilitering och vila kommer att resultera i en bra arm.

Artikeln är en översättning av Yle Urheilus text Puukotettu huipputriathlonisti Kaisa Sali ei selvinnytkään säikähdyksellä – yllättäen paljastunut hermovaurio vaati pitkän ja vaikean leikkauksen: "Pelotti ihan kamalan paljon" som är skriven av Henriikka Hiilloskorpi.

Diskussion om artikeln