Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elever och lärare i hemkarantän efter coronafall i Borgåskola – Sibbo kommun rekommenderar distansundervisning för del av Söderkulla skola

Från 2020
Uppdaterad 17.05.2020 17:13.
Söderkulla skola
Bildtext Årskurs 4–6 kommer att få distansundervisning nästa vecka.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Sibbo kommun rekommenderar att eleverna i årskurs 4–6 i Söderkulla skola övergår till distansundervisning från och med måndag. Rekommendationen gäller för hela nästa vecka.

Rekommendationen kommer efter att en betydande del av skolans lärare och skolgångshandledare har försatts i karantän efter att ha varit i kontakt med en person som smittats av coronaviruset. Eleverna har inte exponerats för smittan.

Årskurs 1–3 samt skolans smågrupper undervisas i skolans utrymmen som normalt. Ifall elever i årskurs 4–6 vill komma till skolan är det tillåtet, men de undervisas i sådana fall på distans.

Coronafall i skola i Borgå

En elev i Linnajoen koulu i Borgå har konstaterats vara smittad av coronaviruset. 17 elever och fyra lärare har exponerats för smittan, uppger Borgå stad i ett pressmeddelande.

De som exponerats för smittan har uppmanats försätta sig i hemkarantän. Elevernas vårdnadshavare är kontaktade och eleverna kommer att övergå till distansundervisning med anledning av coronavirusfallet. Resten av skolans elever fortsätter gå i skolan som normalt.

Undervisningsminister Li Andersson redogör för händelsen på twitter, och säger att det just är så här man ska agera ifall coronafall uppdagas i skolorna; alltså att skolan reagerar snabbt och tar till åtgärder för att säkerställa elevernas säkerhet.

Extra städinsatser är insatta i skolan för att trygga säkerheten, och reglerna som gäller hygien och säkerhet repeteras genast på måndag.

Linnajoen koulu har omkring 550 elever i årskurserna 7–9.

Stadens social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen påminner om att coronavirusepidemin ännu inte är över trots att man börjat avveckla restriktioner. Hon påminner om att man fortsättningsvis ska komma ihåg att hålla säkerhetsavstånd och följa de rekommendationer om hygien som tidigare getts.

I Borgå har man hittills bekräftat 53 coronavirusfall, av dem har fler än 30 redan tillfrisknat.

Artikeln uppdaterades klockan 15 med uppgifter om Söderkulla skola, och klockan 17.13 med undervisningsministerns kommentar.

Rättelse 17.5 klockan 15.08: Namnet på Borgåskolan korrigerat till Linnajoen koulu från det felaktiga Linnanjoen koulu.