Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åborestaurangens vardag kastades om när kamerateamen körde in på gården – Nu är restaurangen med i internationell serie: "Vi trodde att de skämtade med oss"

Från 2020
Vy över en gästhamn med flera båtar.
Bildtext Produktionsmedlemmarna var imponerade av vyerna i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

För drygt ett år sedan fick ett krögarpar i Åbo ett e-postmeddelande som de tolkade som ett skämt. Men produktionsbolaget menade allvar och ett år senare är krögarparet med i en internationell restaurangserie på streamingtjänsten Netflix.

Och visst var det mycket spännande att få delta i en så stor produktion, berättar Marina Björkenheim-Jokinen. Hon och hennes man Turo Jokinen driver segelföreningen Turun pursiseuras restaurang Maininki i Åbo.

- De tog kontakt med oss i mars 2019. Till en början trodde vi att de skämtade med oss. Men vi blev också kontaktade av Visit Turku och det visade sig att produktionsbolaget letade efter lämpliga ställen, berättar Björkenheim-Jokinen.

Profilbild på Marina Björkenheim-Jokinen.
Bildtext Marina Björkenheim-Jokinen.
Bild: Yle/ Nora Engström

Bland annat Åbo stads turismenhet Visit Turku jobbade för att produktionsbolaget skulle komma just till Åbo och midsommaren 2019 inleddes inspelningarna i Runsala. Då körde flera skåpbilar in på restaurangens gård.

Inspelningarna pågick i närmare en vecka och enligt Björkenheim-Jokinen var det frågan om intensiva och omtumlande dagar. Men också roliga.

- Det var en upplevelse som jag skulle göra om, när som helst!

Den stora produktionen överraskade

Till en början kändes det obekvämt att stå framför en kamera, men efter den första inspelningsdagen glömde krögarparet kamerorna. Paret skulle också hela tiden vara anträffbara under inspelningarnas gång.

- Jag hade inte ett hum om att så många människor är inblandade i ett sådant projekt. Som bäst hade vi fyra, fem skåpbilar med bland annat kamerautrustning här. Vi filmade en hel del material, så det var spännande att se hur slutresultatet skulle bli.

Under avsnittet kommer tre experter med tips om hur restaurangägaren kan piffa upp sin lokal och verksamhet. Restaurangbyggnaden är från 1917 och fylld med historia. Här har bland annat funnits en flygplats, berättar Björkenheim-Jokinen.

Krögarparet tror på sommaren trots coronarestriktioner

Eftersom huset är gammalt, så fanns det restriktioner för vad produktionsteamet fick göra i byggnaden. De här restriktionerna gjorde också att det kändes tryggare för krögarparet att ge över ansvaret till produktionsbolaget.

Enligt Björkenheim-Jokinen verkade produktionsteamet uppriktigt förvånade över hur vackert det är i somriga Åbo.

En vit byggnad med gröna fönsterkarmar.
Bildtext Byggnaden är drygt 100 år gammal.
Bild: Yle/ Nora Engström

Efter att programmet publicerades har krögarparet blivit kontaktade av folk runt om i världen. Men i det rådande läget är det förstås svårt att veta hur det blir men sommarens turismsäsong.

Marina Björkenheim-Jokinen tror ändå på en säsong i sommar, även om det innebär specialarrangemang såsom större avstånd mellan borden.

- Jag tror att folk är trötta på att vara hemma. Jag tror att folk blir modigare under sommaren, även om rädslan för en andra våg av corona spökar i bakhuvudet.

Diskussion om artikeln