Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I stället för pälsar sys nu ansiktsskydd i Lovisa – företaget Gemmi ändrade snabbt kurs

Från 2020
Susanne Stenfors i produktionshallen.
Bildtext För tillfället kan Gemmi sy upp 500 masker per dag.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Produktionen av ansiktsmasker för vårdhem och privatpersoner sysselsätter nu en del av företagets personal.

Fabrikshallen är stor och rätt ljus. Pälskreationer hänger på några klädställningar. På ett långt och brett arbetsbord är ett stort tygstycke utspänt.

- Utan vår klipplinje hade vi inte alls fått igång någon maskproduktion. Skulle man klippa tygbitarna för hand tar det allt för lång tid, säger Susanne Stenfors.

Hon är vd för och delägare i pälsföretaget Gemmi, som har tvingats permittera en del av personalen på grund av coronaepidemin.

- Tack vare tillverkningen av ansiktsmasker har vi nu jobb åt fyra-fem personer. Främst de av våra sömmare som bor i Lovisa, säger hon.

Ansiktsmasker på päls.
Bildtext Åtminstone ett tag har ansiktsmaskerna ersatt pälsarna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Gemmi har en personal på 20 personer: de flesta jobbar i fabriken i Lovisa, några i pälsaffären i Helsingfors. Masktillverkningen kom igång i mitten av april.

På klipplinjen ritar en datorstyrd maskin ut maskmönstret. Små vita tygbitar ligger klara i små högar. Modellen är utvecklad tillsammans med ett privat vårdhem i Lovisa.

- Ansiktsmasken ska sitta bra och hållas på plats, så man inte behöver röra i den. Den får varken vara för spänd eller för lös. Vi fortsätter hela tiden utveckla modellen tillsammans med de som använder den, säger Susanne Stenfors.

Ansiktsmasken är inte ett andningsskydd. Kundgruppen består av vårdpersonal i hemvården och på boenden samt privatpersoner.

Susanne Stenfors i produktionshallen.
Bildtext - Vi har maskiner och kunnig personal för att åtgärda bristen på ansiktsmasker, säger Susanne Stenfors.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Senaste vecka fick vi in ett nytt tyg från Italien som är vattenavstötande. Vi har också planer på att börja tillverka skyddsförkläden.

Med nuvarande bemanning kan företaget sy upp omkring 500 masker per dag. Pälsar ska det också bli, men när är ännu oklart.

- På den stora årliga mässan i Milano, precis då coronaepidemin nådde Italien, fick vi bra med order och nya kunder. En del av beställningarna är ännu i kraft, men våra skinn har för tillfället fastnat i Italien, där de är för att färgas, säger Susanne Stenfors.

Ansiktsmasker på ett bord.
Bildtext Kundgruppen består av både vårdpersonal och privatpersoner.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln