Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullt upp vid återvinningsstationerna – folk storstädar och renoverar då de ändå ska sitta hemma

Från 2020
Metallskrot
Bild: Yle/Roger Källman

Det är bråda tider vid återvinningsstationerna. Till exempel vid Stormossen i Korsholm har kunderna i år ökat med 30 procent jämfört med i fjol.

På Ekorosks återvinningsstationer hade man i slutet av april 7000 besök på återvinningsstationerna. Under samma vecka i fjol var antalet besök knappt 4000.

Enligt Ekorosks informatör Pia Grankvist verkar det som att folk passar på att storstäda och renovera så här i coronatider.

- Det är köer vid återvinningsstationerna, ja. Vårstädningen började en månad tidigare än normalt, det är stor skillnad från i fjol, säger Grankvist.

Begränsad mängd bilar

Också vid Stormossens återvinningsstation i Korsholm har det bildats köer både på grund av fler besökare och för att man begränsat antalet bilar vid stationen till tre åt gången.

- vi tycker att det lite har jämnat ut sig nu, men det kan bero på att vi har börjat ha öppet på veckosluten nu, säger Stormossens kommunikationschef Nina Lindman.

Enligt Grankvist vittnar de anställda till och med om att en del personer i karantän har kommit till återvinningsstationerna.

- Det var då i början när folk kom hem från utlandet och skulle sitta i karantän i två veckor. Då började de städa och kom till Ekorosk med skräpet, utan att tänka på att de borde undvika andra människor.

Allt från hemelektronik till vitvaror, lump, trasiga möbler, byggavfall och trädgårdsavfall kommer in.

- Vi får också in mera trädgårdsavfall än vanligt, säger Lindman.

Trots att det tidvis bildats köer har folk varit förstående och hållit avstånden, säger Grankvist. För tillfället får max tio personer i taget vara på återvinningsstationerna.

- Fältförmannen hade själv varit på jobb en lördag och han sa att av 363 bilar hade bara en enda tutat för att de måste vänta. Så folk har tagit det bra och varit förstående.

Diskussion om artikeln