Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanadensiskt militärplan störtade över bostadsområde mitt under flyguppvisning - kvinnlig pilot omkom

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 06:30.
Kanadas flygvapen Snowbirds flyger över Montreal 7 maj 2020.
Bildtext Det kanadensiska flygvapnets konstflygningsgrupp Snowbirds över Montreal den 7 maj 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett konstflygningsplan som tillhörde det kanadensiska flygvapnet störtade i natt i ett bostadsområde mitt under en flyguppvisning i provinsen British Columbia. En kvinnlig pilot omkom medan planets andra pilot skadade sig allvarligt då han räddade sig med en katapultstol och landade på ett hustak.

Flygolyckan inträffade i västra Kanada under en uppvisning i Kamloops i British Columbia, som var avsedd att stärka moralen under coronapandemin.

Flyguppvisningen slutade i stället i den dödliga kraschen som bevittnades av tusentals åskådare samt tv-kameror.

Enligt videor som har lagts ut på nätet kan man se hur två flygplan lyfter samtidigt från flygfältet. Det ena planet fortsätter på sin flyglinje medan det andra plötsligt gör en okontrollerad slinga innan planet störtar till marken över ett bostadsområde.

Fotografier i kanadensisk tv visar hur minst ett hus börjat brinna i Kamloops, en stad med drygt 9 000 invånare.

- ”Det är med tungt hjärta som vi meddelar att en medlem av CF Snowbirds-teamet har dött och att en har drabbats av allvarliga skador”, säger det kungliga kanadensiska flygvapnet i ett sorgebud.

Flygplanen tillhörde det kanadensiska flygvapnets konstflygningsgrupp Snowbirds som på kort tid har drabbats av två olyckor.

I fjol höstas störtade ett av gruppens plan inför en flyguppvisning i staden Atlanta i USA. Den gången räddades planets pilot medan planet slog ned på en äng.