Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan i recession - nedgången befaras fortsätta resten av året

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 07:45.
Japan har inte drabbats av coronaviruset så allvarligt som många andra länder, men landet är redan i recession och utsikterna ser dystra ut inför årets slut.
Bildtext Japan har inte drabbats av coronaviruset så allvarligt som många andra länder, men landet är i recession och utsikterna ser dystra ut inför årets slut.
Bild: /All Over Press

Världens tredje största ekonomi Japan är nu officiellt i recession. Bruttonationalprodukten minskade med 0,9 procent under årets första kvartal, jämfört med föregående kvartal då ekonomin gick på minus med 1,1 procent. På årsbasis backade Japans ekonomi 3,4 procent.

Det var framför allt exporten och konsumenternas förtroende som led av coronapandemin, enligt den senaste statistiken.

Japans export minskade med över sex procent under årets tre första månader. Exporten har inte krympt så mycket sedan jordbävningskatastrofen år 2011.

Siffrorna var i alla fall något bättre än befarat, för man hade allmänt väntat sig en större nedgång på årsbasis, kring - 4,6 procent i stället för - 3,4 procent.

Privatkonsumtionen som står för hälften av ekonomin, minskade med 0,7 procent under årets tre första månader då man hade väntat sig en minskning på omkring 1,6 procent.

Japans premiärminister Shinzo Abe står i ett talarpodie i Japans parlamet och håller tal om bland annat att sommar-OS i Tokyo kan komma att flyttas p.g.a coronapandemin. I bakgrunden sitter fyra personer, varav en bär ansiktsmask.
Bildtext Japans konservativa regering ledd av premiärminister Shinzo Abe, har pumpat tusen miljarder dollar in i ekonomin i olika stimulansåtgärder.
Bild: EPA

Utsikterna ser dessvärre dystrare ut för resten av året, för ekonomin fortsatte att krympa kraftigt under årets andra kvartal som slutar om sex veckor.

Pandemins följder för ekonomin börjar märkas på allvar först nu i Japan, trots att den konservativa regeringen har godkänt stimulansåtgärder för omkring en biljon dollar (tusen miljarder.)

Varje vuxen japan har till exempel fått ett kontant bidrag på 860 euro.

Japan har inte drabbats av coronaviruset så allvarligt som många andra länder, och restriktionerna har redan lättats på många håll i landet.

Man har bekräftat drygt 16 000 coronafall och 744 insjuknade har avlidit. I Japan är dödstalet sex personer per en miljon invånare medan motsvarande siffra är 54 i Finland.

Strikta restriktioner gäller nu närmast i mångmiljonstäderna Tokio och Osaka, men även där kommer de antagligen att lättas i slutet av maj.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln