Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Golfstjärnor samlade in miljoner till kampen mot coronaviruset – president Trump gästspelade i tv-sändningen och svarade på kritiken från McIlroy: ”Vissa gillar min politik, andra inte”

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 10:50.
Rory McIlroy och Rickie Fowler.
Bildtext Rory McIlroy och Rickie Fowler spelade i en välgörenhetsmatch på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rory McIlroy och Dustin Johnson vann välgörenhetsmatchen mot Rickie Fowler och Matthew Wolff då golfen smygstartade efter en paus på tio veckor. Under tävlingen som gick över 19 hål samlade paren in över fem miljoner dollar.

Golfvärldens blickar riktades på söndagen mot Seminole Golf Club i Florida där bollarna igen rullade efter en paus på över två månader.

Rory McIlroy, Dustin Johnson, Rickie Fowler och Matthew Wolff ställde upp i en välgörenhetsmatch i PGA-tourens regi där man samlade in pengar till kampen mot coronaviruset. Tävlingen avgjordes i form av ett matchspel med prissummor vid varje hål.

Fowler/Wolff ledde under stora delar av matchen men efter 18 hål var ställningen lika. Ett särspel fick avgöra matchen och där gällde det att komma så nära flaggan som möjligt.

Där hade McIlroy störst precision och avgjorde matchen till sin och Johnsons fördel. Totalt spelade paren in ungefär 5,5 miljoner dollar.

– Jag är stolt över att få vara med om ett evenemang där vi kan underhålla människor och samla in pengar. Det var en fantastisk dag och roligt att vara tillbaka på banan, sa världsettan McIllroy efter matchen enligt nyhetsbyrån AP.

Halvvägs in i matchen dök USA:s president Donald Trump upp i NBC:s tv-sändning och gjorde en telefonintervju.

– Vi vill ha tillbaka sporten, vi behöver den. Vi vill ha det som det var förr med arenor som är packade med människor. Vi vill återgå till det normala där stora folkmassor praktiskt taget står på varandra och trivs och inte behöver vara oroliga, sa Trump.

McIlroy kritiserar Trump

Rory McIlroy hade några dagar innan tävlingen kritiserat Trump och hur han handskas med coronakrisen.

– Vi är mitt i en allvarlig situation och han försöker politisera den och föra en kampanj. Han säger att USA har flest tester i världen som om det är en tävling. Det är inte så en ledare ska agera.

– I dessa tider krävs en viss form av diplomati och jag tror inte att han har det, sa McIllroy.

Trump svarade på kritiken med att alla inte behöver gilla honom.

– Jag känner många av spelarna på touren och de är alla fantastiska människor. Jag kan inte komma på någon som jag inte gillar och det kan jag inte säga om livet i stort.

– Många spelare är väldigt politiska. Vissa gillar min politik, andra inte. De som inte gör det ser jag inte mycket av, sa Trump.

PGA-touren kommer att starta upp igen i juni med tävlingar utan publik.

Diskussion om artikeln