Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Louise som levt i prostitution om sexköpsdebatten i Sverige: "Framsteg att många nu tar avstånd från vidrig kvinnosyn"

Från 2020
louise amcoff
Bildtext Louise Amcoff, som Svenska Yle tidigare intervjuat om hennes erfarenhet av att ha sålt sin kropp, säger att debatten som blossat upp i Sverige som följd av den tv-kändis som åkte fast för sexköp, har fått folk att reagera starkt mot att män köper kvinnor.
Bild: Privat

Debatten om sexköp har rasat i Sverige under helgen. Den kände tv-profilen som åkte fast för att ha köpt sex har fått folk att reagera starkt.

Detta är inte ett isolerat fall, utan avslöjar en struktur som bygger på en hemsk kvinnosyn, konstaterar många debattörer, krönikörer och utsatta apropå fallet.

Var tionde man i Sverige och Finland har någon gång köpt sex.

Svenska Louise Amcoff var bara fjorton år då hon sålde sin kropp första gången. Det här efter att hon utsatts för en våldtäkt.

Att sälja sig blev ett självskadebeteende som satt djupa spår.

I dag är hon fri från det destruktiva liv hon levde då. Hon är småbarnsmamma och grundare av Tillsammans mot prostitution och håller också föreläsningar för att öka kunskapen om prostitution.

Amcoff har hört alla former av ursäkter under sina år då hon sålde sex till vuxna män.

Då tv-kändisen gick ut med en offentlig bekännelse, sade han bland annat att han köper sex eftersom han mår så dåligt, och har "ett hål i själen".

Det förvånade inte Amcoff.

- Många sexköpare resonerar på det här sättet. De tycker synd om sig själva, tycker att de har det jobbigt.

Tv-kändisen sade att han köper sex som ett "självskadebeteende", vilket Amcoff också hört andra män säga.

- Hur kan det vara ett självskadebeteende att skada andra? Vid självskadebeteende skadar man ju per definition sig själv.

Genom att göra sig själv till offret slipper förövaren ta ansvar över sina handlingar även om det verkar som om han är ångerfull.

- Med den logiken skulle även alla vi kvinnor som utsatts för hemska saker under vår uppväxt gå omkring och köpa utsatta människors kroppar.

Ett system, inte ett isolerat fall

Amcoff, liksom många andra, anser att det egentligen handlar om en vidrig kvinnosyn.

- Den som köper sex förhandlar ju bort samtycket. Den personen vet redan där och då att den här kvinnan har sex med mig fast hon inte vill, annars skulle det inte vara pengar inblandade.

- Det goda med den debatt som nu rasat i Sverige är att folk tagit kraftigt avstånd från tv-kändisen i fråga. Hans tv-kontrakt är brutna, folk vill inte ha hans produkter, konstaterar Amcoff.

Men, säger hon, det handlar inte om honom som enskild person och detta är inte ett isolerat fall.

Det handlar om ett upprätthållande av ett system och ett beteende som folk nu tydligt markerar att de inte accepterar.

- Lagen är ju skev som den är. För ett sexköp får du samma böter som om du snattat i affären. Därför är det välkommet att folk ser det som en handling man tar avstånd ifrån.

Var tionde man har köpt sex

De flesta män har aldrig köpt sex. Men de flesta män, 58 procent, ställer sig positiva till sexköp, visar den nationella undersökning som Befolkningsförbundet gjort om finländarnas sexuella attityder.

I undersökningen framkommer att tolv procent av de finländska männen någon gång köpt sex. Av kvinnorna hade 0,3 procent köpt sex.

I Sverige ligger siffrorna på ungefär samma nivå.

I Finland är det straffbart att köpa sexuella tjänster av offer för koppleri eller människohandel, också om köparen är omedveten om att de är det.

Det är alltså inte förbjudet att köpa sex av någon som på egen hand säljer sex. Men eftersom man inte kan veta om den som säljer sex är ett offer eller inte, är risken stor för att sexköpet är olagligt.

Man vaknar inte bara upp en morgon och har drabbats av dålig kvinnosyn

― Louise Amcoff

De män som Amcoff träffade rättfärdigade som sagt ofta sitt beteende med att de mådde dåligt.

Men många tyckte bara att man hade rätt att göra som man gjorde.

- Jag skar mig mycket på den tiden, hade synliga märken. Det såg dom och struntade i.

Hur deras agerande påverkade en utsatt person, ett barn, var alltså inget som fick någon av sexköparna att backa.

Det enda som får en sexköpare att stanna upp är om det går ut över hens egna liv, konstaterar Amcoff.

Idag är Amcoff småbarnsmamma och har lagt åren då hon sålde sin kropp bakom sig. Men traumat är något hon får leva med resten av sitt liv.

- Då man kommer ur prostitution är det som att man har varit med om en stor bilolycka. Först är man med om traumat vilket gör en helt avtrubbad. Då chocken släpper kommer sedan smärtan och ångesten, vilket gör att man mår sämre än någonsin.

Översympatiserar med mannen

Under helgens debatt är det många som försvarat tv-kändisen eftersom de tyckt att det varit starkt av honom att erkänna vad han utsatt en annan människa för.

- Men den han utsatt då? Är det inte hos henne sympatierna borde ligga?

Amcoff understryker hur viktigt det är att vi redan från att barnen är små behandlar dem lika, oavsett kön.

Att inte tillåta pojkar tafsa på flickor, inte låta dem tala nedlåtande om flickor, lära dem att ett nej är ett nej och att vi är här på lika villkor.

- Dålig kvinnosyn, brist på empati och en oförmåga att åsidosätta sin vilja för att inte skada andra är något som formas över tid. Man vaknar inte bara upp en morgon och har drabbats av dålig kvinnosyn.

Amcoff påpekar att det är strukturerna som i mångt och mycket formar individerna och den riktiga förändringen kan komma först då vi lär oss se dessa strukturer.

Då vi erkänner orsakerna bakom kan vi hitta de verkliga lösningarna.

Louise var fjorton år då hon sålde sex första gången: "Det var ett självskadebeteende som berodde på djup ångest"

6:05