Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johanna Törn-Mangs blir ny direktör för Svenska Yle

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 12:36.
Tre snabba frågor till Svenska Yles nya direktör Johanna Törn-Mangs - Spela upp på Arenan

Johanna Törn-Mangs har utsetts till ny direktör för Svenska Yle.

Från och med den 1 juli kommer Törn-Mangs att ansvara för Svenska Yles innehåll, personal och utgivning, fungera som chefredaktör och ansvarig redaktör för det svenskspråkiga innehållet och ingå i bolagets ledningsgrupp.

På Svenska Yle sedan 2012

Törn-Mangs kom från KSF Media till Svenska Yle år 2012, och sedan 2017 har hon varit mediechef på Svenska Yle.

Hon har gedigen erfarenhet av journalistik och har tidigare bland annat arbetat som korrespondent i USA (för Yle) och i Sverige (för Hufvudstadsbladet). Hon har också varit nyhetschef och webbproducent på Hufvudstadsbladet och chef för digitala medier på KSF Media.

Spännande och meningsfullt

Törn-Mangs beskriver sitt nya uppdrag som ett spännande och meningsfullt jobb. Hon har jobbat mycket med förändring och utveckling inom mediebranschen, och hon tycker att det är viktigt att Svenska Yle fortsätter att utveckla nya former av innehåll för den del av publiken som har ändrat sina medievanor. Det handlar till exempel om poddar, röststyrt innehåll och kortvideo.

- Samtidigt vill vi också värna om den del av vår publik som föredrar traditionella radio- och tv-kanaler, säger Törn-Mangs.

Gemenskap i Svenskfinland

Enligt Törn-Mangs har Svenska Yle en viktig roll i att skapa gemenskap i Svenskfinland.

- Svenska Yle kan skapa ökad förståelse i dessa tider av ökad polarisering, säger hon.

- Det finns fortfarande ett behov av trovärdig och mångsidig journalistik och högklassigt medieinnehåll på svenska i Finland.

Törn-Mangs vill arbeta för samarbete mellan de finlandssvenska mediehusen och redaktionerna, men hon påpekar samtidigt att det är bra med ett mångsidigt medielandskap också i Svenskfinland.

- Det är bra att det finns en konkurrens om nyheter, säger hon.

af Björkesten blir kvar på Yle

Törn-Mangs efterträder Marit af Björkesten, som har lett Svenska Yle sedan år 2012. af Björkesten blir nu chef för Yles nya enhet för strategi och publikrelationer.

Beskedet om att af Björkesten byter jobb kom i mars, och sedan dess har rekryteringen av en ny direktör för Svenska Yle pågått.

Diskussion om artikeln