Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

OK Trian arrangerar nostalgitävling i Sibbo i juni – det har gått 25 år sedan Jukolakavlen löptes i Östnyland

Från 2020
Löpare i Jukolakavlen 2016.
Bildtext Så här kan det se ut under den riktiga Jukolakavlen. OK Trians nostalgitävling ska erbjuda så äkta stämning som möjligt. Arkivbild.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

I år blir det ingen Jukolakavle på grund av coronavirusepidemin, men OK Trian satsar på att låta folk återuppleva stämningen från 1995.

I år har det gått 25 år sedan Jukolakavlen gick av stapeln i Sibbo. För att fira det här ordnar OK Trian en tävling för tio inbjudna lag.

Tävlingen arrangeras samma veckoslut då årets tappning av Jukolakavlen egentligen skulle ha arrangerats i Rovaniemi, nämligen den 13-14 juni.

– Ursprungligen hade vi bara tänkt ge möjligheten åt våra egna föreningsaktiva att springa igenom banorna från Jukola ‘95, säger OK Trians verksamhetsledare Mikko Reitti. Men sedan kom vi på tanken att vi skulle springa banorna på nytt som en tävling.

OK Trian fick tillstånd att få arrangera ett Jukola ‘95-nostalgilopp samma helg då Jukolakavlen skulle ha sprungits i år, om inte coronaepidemin hade satt käppar i hjulet.

De här lagen har bjudits in till tävlingen

Tanken är att springa exakt samma banor med samma kontrollpunkter som under Kervo-Sibbo-Jukola 1995. Kartorna har bara uppdaterats en aning.

– Terrängen har inte ändrats så mycket. Det har kommit några nya vägar och hyggen, och lite stigar på nationalparkens område.

Största delen av de nuvarande landslagsorienterarna är för unga för att ha tävlat i Jukolakavlen 1995 så de flesta som får uppleva nostalgitävlingen i Sibbo den här sommaren är nya.

– Men vi har faktiskt ett par stycken som deltog i sin första Jukolakavle då 1995. Pasi Ikonen som är världsmästare och Merja Rantanen som numera är landslagsorienterare är på väg.

Förbjudet för publik

På grund av coronavirusepidemin har OK Trian tagit till säkerhetsåtgärder med anledning av tävlingen.

Tävlingen sker utan publik och funktionärer kommer att se till att ingen utomstående kommer till tävlingsplatsen.

– Vi försöker hela tiden ha så lite folk som möjligt på tävlingsplatsen samtidigt. Som mest blir det tjugo personer i samband med växlingarna, säger Mikko Reitti.

Vill man ändå njuta av stämningen så kan man göra det tryggt, från hemmasoffan. Ilta-Sanomat kommer att sända hela tävlingen direkt på webben.

Hoppas kunna arrangera evenemang snart igen

OK Trian fick lägga om sin verksamhet i våras, precis som de flesta andra idrottsföreningar.

Mikko Reitti säger att alla orienterare har jobbat bra med självständiga träningar, och att de har haft möjlighet att träna i egen takt. Över lag har orienterarna i Östnyland haft det bra ställt.

– Det att vi har erbjudit folk möjligheten att orientera genom att köpa en karta via Rastilippu har också haft en slagsida, säger han. Det har visat sig att bara en person köpt en karta och sedan kopierat upp den så att större gäng har orienterat samtidigt.

Han konstaterar att det trots allt inte varit någon rusning i skogarna, åtminstone inte i Borgå eller Sibbo, trots att stora folkmassor har varit ett problem på andra naturstigar.

OK Trian hoppas små småningom komma i gång med normal motionsverksamhet och kunna arrangera evenemang igen, från början av juni.

– Förstås så att vi ser till att det inte blir närkontakt, men vi får se hur det blir. Det beror på vilka de officiella direktiven är.

Diskussion om artikeln