Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Livet går vidare och man måste anpassa sig” – coronaviruset slår hårt också mot den tyska ekonomin

Från 2020
Uppdaterad 26.05.2020 08:37.
Tränaren Bennie Lindberg tillsammans med en triatlet som han tränar
Bildtext Bennie Lindberg tränar proffs och amatörer.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

På grund av coronaviruset är också Tyskland på väg mot den djupaste recessionen sedan det andra världskriget. Exporten har minskat radikalt och EU-kommissionen utgår från att Tysklands BNP i år krymper med 6,5 procent. Krisen drabbar allt från de stora bolagen inom bilindustrin till de riktigt små.

Ännu en sista spänning av cykelskorna innan det bär av ...

En liten grupp amatörtriatleter har samlats till ett formtest, strax utanför den bayerska staden Roth, under ledning av tränaren Bennie Lindberg. Sedan över tjugo år tillbaka har han ett enmansföretag som erbjuder coachning för amatörer och proffs.

– De stora evenemangen har fallit bort och det påverkar mig på det sättet att atleterna jag tränar inte har några tävlingar mer. Det här har lett till att en del helt enkelt har sagt upp kontraktet, säger Lindberg.

En grönsakshandel utan kunder i Tyskland
Bildtext Krisen drabbar handeln mycket hårt.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Förutom träningen samarbetar han också med en resebyrå som organiserar tävlings- och träningsresor till bland annat Spanien.

Då en stor del av själva träningsledningen kan skötas via telefon och webb räknar Lindberg ändå inte med ett totalt inkomstbortfall.

– På kort sikt är det ungefär 30 procent som har fallit bort, men det kommer säkert att komma tillbaka igen.

– Samtidigt är det också så att man måste försöka hitta på nya möjligheter och se hur man kan kompensera det som har fallit bort. Livet går vidare och man måste anpassa sig, fortsätter Lindberg.

Konkursvåg på kommande

Tyskland meddelade redan i ett tidigt skede av coronakrisen om massiva stödpaket för att hålla ekonomin på fötter. Hit hörde också direkta ekonomiska stöd till de små företagen.

Trots det här räknar man med att en konkursvåg kommer att dra över landet, i synnerhet inom handeln och hotell- och restaurangbranschen.

Handelns centralförbund bedömde i slutet av april att man står inför cirka 50 000 konkurser. Bara under den tid som affärerna var tvungna att hålla stängt, har man inom branschen gått miste om 30 miljarder euro, uppskattar man från förbundet i en intervju för rundradiobolaget ARD.

Tränaren Bennie Lindberg följer med när idrottarna han tränar beger sig ut på sin cykelrunda
Bildtext Första sammankomsten efter att begränsningarna gällande rörligheten hävdes.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Från förbundets sida skulle man gärna se att staten nu understöder branschen med vad man kallar för coronacheckar. Genom att dela ut checkar på 500 euro kunde man sätta fart på handeln igen, föreslår förbundet.

Coronakrisen har också en direkt inverkan på arbetslösheten i landet. Bara under april månad ökade antalet arbetslösa i Tyskland med över 300 000.

– Det här är den största recessionen vi har upplevt i förbundsrepublikens historia. Värre har det aldrig varit, konstaterade chefen för den tyska arbetskraftsmyndigheten Detlef Scheele i samband med att de senaste siffrorna presenterades.

– Vi har en arbetslöshet på 5,8 procent, vilket förstås fortfarande är en bra siffra jämfört med många andra år. Men en ökning som den i april har vi inte sett tidigare och ökningen kan bara förklaras med coronan, fortsätter Scheele.

Stat och idrottare kämpar om intäkter

I samband med coronakrisen är det inte heller bara statens utgifter som ökar utan samtidigt räknar man också med drastiskt sjunkande intäkter.

Finansminister Olaf Scholz slog i förra veckan fast att stat, delstater och kommuner kan räkna med att skatteintäkterna i år minskar med närmare 100 miljarder euro.

– Det kommer säkert att bli hårt. Det kommer nog att ta år innan vi kommer upp till den nivån Tyskland var på. Om vi överhuvudtaget når samma nivå, säger Bennie Lindberg.

Tränaren Bennie Lindberg sitter på en bänk och följer med när de han tränar åker förbi på cykel
Bildtext En del kunder har sagt upp kontrakten på grund av coronakrisen.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Också för de idrottare han tränar kan krisen komma att få ekonomiska följder. Kampen om sponsorpengar blir oftast hårdare i tider då företagen måste se över utgifterna.

– Det är klart att sponsorpengar är bland det första som stryks när det går dåligt för företagen. Hur mycket som försvinner är ändå i det här skedet svårt att förutspå.

– Å andra sidan måste idrottarna bli mer kreativa och hitta på bättre koncept för att få pengar igen, säger Lindberg.

Illa för motivationen

Hittills har coronaviruset ändå främst varit ett problem för idrottarnas motivation.

– Målen har skjutits upp med ett år och motivationstekniskt är det här förstås ett problem. Jag tror ändå att de flesta nu har kommit över det och att de igen fullt arbetar med siktet inställt på 2021, säger Lindberg.

För Bennie Lindberg var målet att träffa en del av sina adepter så fort det bara var möjligt igen och det är en av orsakerna till att man samlas för ett formtest i Roth.

På grund av coronakrisen håller tränaren Bennie Lindberg avstånd till idrottarna han ger träningsråd åt
Bildtext Viktigt att hålla avstånden under träningen.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Lindberg är själv tidigare finländsk landslagstriatlet med flera topplaceringar i Ironmantävlingar i början av 1990-talet.

Hans nuvarande hemort Roth är något av ett triathlonmecka. Här ordnas varje sommar världens största långdistanstävling med 3 400 deltagare och mellan 200 000 och 300 000 åskådare.

Årets tävling har redan inhiberats, men 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning blir det väl igen sommaren 2021.

– Det är två till tre veckor i året som Roth är en liten världshuvudstad för triatleter. Det är naturligtvis mycket synd att tävlingen faller bort. Staden går miste om flera miljoner euro som gästerna hämtar med sig, säger Lindberg.

Diskussion om artikeln