Kina blir allt mer den yttre fienden inför presidentvalet i USA
USA rapporteras överväga att ta i bruk ett jättestort stödpaket för amerikanska företag som drar sig ur Kina.
Enligt nyhetsbyrån Reuters diskuteras en fond på 25 miljarder dollar som ska stöda företag som låter producera sina varor i USA i stället för i Kina.
Det har länge varit president Donald Trumps uttalade avsikt att minska amerikansk tillverkning i Kina och andra låglöneländer och skapa jobb i USA i stället.
Den här idén har legat på sparlåga sedan början av året, men coronautbrottet har nu gett den ny aktualitet.
Vänner för fyra veckor sedan
Relationerna mellan USA och Kina har surnat till ordentligt under de senaste veckorna och det öppna handelskriget hotar bryta ut igen.
Handelskiget stoppades i januari
Det är bara knappt två månader sedan Trump hade ett telefonsamtal med Xi och hyllande den kinesiska ledaren för hanteringen av coronaviruset.
Strax efter det började antalet döda i covid-19 stiga kraftigt i USA och retoriken ändrade radikalt.
Trump och republikanerna började lägga skulden för coronautbrottet på Kina.
Förra veckan sa Vita huset-rådgivaren Peter Navarro att Kina dolde viruset i två månader, och därefter satte hundratusentals kineser på flyg till hela världen för att "så" viruset.
Och i torsdags gick Trump så långt att han i en intervju för sitt favoritmedium Fox sa att relationerna till Kina kunde brytas helt och hållet.
– Just nu vill jag inte tala med honom, sa Trump om Xi Jinping.
– Vi kan göra många saker. Vi kan bryta hela vårt förhållande, sa den amerikanska presidenten om relationerna till Kina.
Presidentvalet drar allt närmare och skärper uttalandena
Kinaspöket har blivit ett framträdande vapen i form av en yttre fiende i Trumps valkampanj inför presidentvalet i höst.
Coronautbrottet och nedgången i ekonomin hotar hans popularitet och uttalanden som syftar till att göra Kina till syndabock har blivit allt fler och häftigare.
Kina har svarat med likaså infekterad retorik och länderna hotar nu gå in i en sorts kalla kriget version 2.
Kinaspöket återkommer också i tvisterna kring den kinesiska elektronikjätten Huawei och Trumps angrepp på världshälsoorganisationen WHO.
Kontroversiellt med direkta företagsstöd
Produkter tillverkade i Kina stod för 18 procent av USA:s import i fjol, och det råder relativt stor politisk enighet i USA om att beroendet av Kina borde minskas.
Oenigheten är dock stor om hur det ska göras.
Den rapporterade massiva insatsen på 25 miljarder dollar skattepengar till amerikanska företag som drar sig ur Kina och återvänder med sin produktion till USA är kontroversiell på många sätt.
Direkta subventioner till företag är ett rött skynke för många republikaner och det allmänna motståndet kan bli extra starkt då småföretagen i USA lider svårt under coronarestriktionerna.
– Internt frågar man sig varför vi ska ge pengar åt företag som har lämnat [USA] de senaste åren, säger en källa i Trumpadministrationen till Reuters.
Dessutom kan USA hamna i konflikt med världshandelsorganisationen WTO om landet ger direkta stöd till företag som tack för att de lämnar Kina.
Även utländska investerare kan börja dra öronen åt sig och undvika att göra affärer i USA, säger planens kritiker.
Källor: Reuters, Yle, New York Times, ABC, Fox Business, China Daily.