Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks har spelat klart i baltiska ligan för stunden: ”Motståndet höll inte måttet – kan lika bra spela mot lag som ÅIFK och PIF”

Från 2020
Cocks spelarbänk jublar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

Efter fyra raka guld och en femte plats i final four på raken har Riihimäki Cocks gjort sitt i baltiska ligan. Det lettiska handbollsförbundet meddelade att laget inte är välkommet längre, men enligt Jari Viita hade Cocks kommit fram till samma slutsats redan tidigare.

– Jag vet inte vem som sagt vad nu, men vi hade redan tidigare fattat beslutet att inte spela i baltiska ligan nästa säsong, säger Viita då Yle Sporten når honom på måndagen.

HBL hade tidigare under dagen rapporterat att det lettiska handbollsförbundet satt ner foten: finländska lag ska inte vara välkomna i den baltiska ligan längre.

Cocks har vunnit ligan fyra gånger på raken och låg bra till också i år. Riihimäkilaget hade tagit sig till final four-turneringen – som eventuellt skulle ha spelats i Riihimäki – då coronaviruset satte stopp för allt spel.

Men för Cocks var det alltså inte något ovälkommet besked.

– De övriga lagen håller inte måttet längre, säger Viita.

– De estniska lagen har blivit sämre, det lettiska kunde ha gjort en bra match. Litauerna ... vi slog dem med 10 till 15 måls marginal då vi möttes. Då Minsk dessutom också började blicka åt andra håll så insåg vi att det nog är dags att hitta på något nytt, fortsätter han och klämmer in en sista pik:

– Lika bra kan vi spela en fyrdubbel serie mot lag som ÅIFK eller Pargas IF i stället.

"Vi är inte någon svenskspråkig kustortsförening där alla ska säga sitt"

Redan i fjol ryktades det om ett pyrande missnöje bland spelarna just på grund av att laget deltog i baltiska ligan vid sidan om både FM-ligan och Champions League.

Men spelarna hade inte något att säga till om det här beslutet, intygar Viita bestämt.

– Spelarna har inte makt att påverka sådana beslut i vår klubb. Klubbledningen bestämmer var vi spelar och sedan spelar spelarna där. Vi är inte någon svenskspråkig kustortsförening där 70 medlemmar ska säga sitt först, säger han.

Jari Viita står framför Riihimäkis handbollsarena.
Bildtext Jari Viita.
Bild: Esa Fills / YLE

I och med att coronaviruset satte stopp för spel blev Cocks utan en plats i de bästa europeiska turneringarna.

BK-46 tog tack vare grundseriesegern hand om platsen i nya EHL och i stället får Cocks nöja sig med att hoppa från Champions League till EHF Cup, som tidigare hette Challenge Cup.

– Vi får se hur hårda matcher det blir. Vi har också planerat in några träningsturneringar för hösten. Men på grund av coronaläget är det svårt att säga något konkret om dem nu, konstaterar Viita.

Coronaläget kan också leda till ytterligare förstärkningar i spelartruppen.

– Vi avvaktar fortfarande läget. Flera lag skär ner i lönekostnaderna och det kan dyka upp nya namn på marknaden, säger Viita.

Diskussion om artikeln