Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ole Norrback om restriktionslättnader för 70-plussare: "Ingen mår bra av att ensam sitta hemma, vi är trots allt sociala varelser"

Från 2020
Uppdaterad 19.05.2020 15:32.
Ole Norrback är ordförande för Svenska pensionärsförbundet.
Bildtext Ole Norrback säger att vi är sociala varelser och vill umgås med varandra. Vi vill träffa barn, barnbarn och vänner. Ingen mår bra av att ensam sitta hemma.

Institutet för hälsa och välfärd THL har färdigställt uppdaterade direktiv för över 70-åringar. Helsingin Sanomat var först med nyheten.

De nya direktiven ger grönt ljus för att träffa andra människor, förutsatt att man håller säkerhetsavstånd och ser till att upprätthålla god handhygien. De nya direktiven har godkänts av social- och hälsovårdsministeriet.

– Gå ut nu då det är sommar, men håll säkerhetsavstånd, säger forskningsledare Minna-Liisa Luoma på THL till Yle Uutiset.

Ifall man träffar sina närstående som är över 70 år ska man hellre ses utomhus, se till att ha rena händer och hålla 1–2 meters avstånd. Dessutom ska man undvika att skaka hand och att kramas.

Det är också viktigt att se till att inte träffas ifall man har minsta lilla andningsvägsbesvär.

Hittills har finländare som är över 70 uppmanats att hålla sig inomhus och undvika all kontakt med andra bortsett från den som är absolut nödvändig. Det är ändå nu möjligt att lätta på restriktionerna eftersom epidemin inte är som värst längre.

Svenska Pensionärsförbundet välkomnar att rekommendationerna klargörs

Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärsförbundet, säger att det verkligen är på tiden att rekommendationerna för äldre klargörs.

– Vi äldre lyssnar väldigt noggrant på myndigheterna och många har antagit att restriktionerna betytt att man inte alls får gå ut. Så det är verkligen på tiden att det klargörs vad äldre kan och inte kan göra med tanke på hälsan.

Enligt Norrback är de nya rekommendationerna vettiga. Han tror nog att äldre kommer att fortsätta följa rekommendationerna väldigt noggrant.

– Vi är sociala varelser och vill umgås med varandra. Vi vill träffa barn, barnbarn och vänner. Ingen mår bra av att ensam sitta hemma.

– Jag tycker att restriktionerna har varit väldigt bra med tanke på viruset. Vissa har kallat det för förmyndarskap men jag håller inte med om det. Myndigheterna ville visa att vi måste sköta oss. Som verkligheten har visat är vi äldre väldigt bra på att lyssna på myndigheterna.

"Kommunerna borde ringa runt till de äldre"

Norrback tror inte att det kommer vara något problem för äldre att fortsätta vara måna om att inte smittas och föra smittan vidare.

Han säger att alla kommuner borde ringa runt till de äldre för att se hur de mår.

– I synnerhet de som bor ensamma och som inte har så mycket vänner har det varit väldigt synd om. De har knappt vågat gå ut alls. Det som är fint är att vissa kommuner har ringt sina äldre för att fråga hur de mår. Särskilt de som är ensamma skulle uppskatta ett sådant samtal från kommunen.

Regeringen presenterade sin plan för att stegvis häva restriktionerna redan tidigare i maj, men de flesta lättnader gällde inte 70-plussarna.

Källor: HS, Yle Uutiset
Artikeln uppdaterades 19.5 klockan 8.23 med kommentarer från Ole Norrback