Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skjut inte upp läkarbesök under epidemin – det blir dyrt i längden

Från 2020
Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov.
Bildtext Många är rädda för att gå till läkaren, men chansen för coronasmitta hos läkare är minimal.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

Läkarförbundet oroar sig för att patienter låter bli att komma till mottagningar, inte söker sig till undersökningar och till och med inhiberar överenskomna operationer.

Per vecka blir upp till 100 000 läkarbesök ogjorda, speciellt inom den privata hälsovården.

När epidemin lugnar sig kommer de patienter som inte har kommit tidigare att fylla vårdköerna och de operationer som har fått vika för coronapatienterna får vänta på sin tur.

Läkarförbundets Hannu Halila talar om vårdskuld. Enligt honom kommer det att ta många år att komma tillbaka till det normala läget.

Hannu Halila är vice verksamhetsledare för Läkarförbundet.
Bildtext Läkaren Hannu Halila hoppas att folk inte skjuter upp sina läkarbesök.
Bild: Yle/Anna Savonius

– Det är ett stort bekymmer för oss läkare att vi inte vet vad de patienterna kommer ha för sjukdomar när de väl kommer till läkarmottagningarna.

Eftersom läkarna nu inte ger lika många diagnoser som i vanliga fall kan det dyka upp cancerfall som inte har diagnostiserats.

Om du är orolig, agera!

På Cancerorganisationernas rådgivningstjänst säger sjukskötare Beatrice Excell att det var större rusning i början av coronakrisen. Nu har det lugnat sig.

– Men vi säger nog att om du har symtom som oroar dig så ska det undersökas. Beställ en tid hos läkaren så att du får veta vad det är. Det behöver inte vara cancer, men det ska utredas vad det är frågan om och då behövs det en läkare.

Beatrice Excell
Bildtext Sitt inte hemma ensam med din oro, uppmanar rådgivare Beatrice Excell.

På Andningsförbundet har man också märkt att människor har en högre tröskel för att söka hjälp. Patienter med andningssjukdomar kan känna att det är tyngre att andas och kan då själva höja sin medicindos.

När luften tar slut

Människan vänjer sig gradvis vid att andningskapaciteten minskar. Risken finns att patienten trots att utblåsningstest visar sänkta värden drar sig för att gå till läkare i rädsla för smitta.

Det kan betyda att tillståndet hinner förvärras under tiden.

Pirkko Grönroos är fullmäktigeordförande i Tandläkarförbundet. Där uppskattar man att antalet tandläkarbesök i hela landet har gått ned med ungefär 70 procent sedan februari i år.

Tandläkarskräck leder till permitteringar

På offentliga sidan har man kunnat omplacera personal till att spåra smittokedjor och tandskötare har kunnat jobba inom hemvården.

Inom privata sektorn har det betytt att en stor del av inkomsten faller bort och där har människor permitterats och mottagningar stängts.

I början av pandemin kontaktade tandläkarna själva de patienter som är i riskgruppen och annullerade deras tider.

Akuta fall har hela tiden vårdats, men nu börjar man så småningom köra igång den icke brådskande vården igen.

Ingen har smittats

– Jag tycker det var bra att tandläkarna tog myndigheternas instruktioner på allvar och vi kan konstatera att det fungerade eftersom ingen av personalen eller patienterna tillsvidare har blivit smittade på tandläkarmottagningarna, säger Grönroos.

Till instruktionerna hör att alla tidningar ska plockas bort från väntrummen, där ska finnas desinfektionsmedel och utrymmena ska städas flera gånger om dagen.

I själva mottagningsutrymmet är det bestämt hurdan utrustning personalen ska ha och när det gäller själva behandlingen ska tandläkaren undvika att göra de ingrepp som producerar aerosoler.

Skydd mot droppar och saliv

– Tandläkarborrarna ska helst kylas ned vatten, inte med luft, och när man måste borra så borde man använda kofferdamskydd.

Det är en duk av latex som placeras över den aktuella tanden så att den sticker upp genom ett hål och fästes med en klammer runt tanden. På det sättet undviker man att aerosolstänk och saliv kommer ut i luften.

Det lönar sig inte att vänta med tandvård eftersom man vet att speciellt tandsjukdomar, men också infektioner under tänder, inverkar på det allmänna hälsotillståndet och har konsekvenser för det.

Munnen är viktig för hälsan

– I synnerhet om man har diabetes, reuma eller hjärt- och blodkärlssjukdomar, då ska man noga överväga risken att de blir värre än om man tar risken att får coronasmitta på vägen till tandläkaren.

En kvinna med blont kort hår och glasögon och röd-blå-vitrutig skjorta står ute på en inglasad balkong. Hon ler stort.
Bildtext Pirkko Grönroos från Tandläkarförbundet förutspår att den offentliga tandvården får problem efter pandemin.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Tandläkarna har tagit stryk ekonomiskt under epidemin enligt Grönroos. Av de stödåtgärder som staten lagt fram har bara få tandläkare fått ta del.

Många har tvingats permittera sin personal och den grupp tandläkare som är hyresgäster hos någon annan har ännu svårare att få stöd för sin verksamhet, för de har varken egen mottagning eller egen personal.

– Om patienterna då har försvunnit så att man bara har haft några akuta fall per dag räcker inte arbetet till för alla. Det är väldigt olika för olika tandläkare, men jättespänt säkert för många, säger Grönroos.

Katastrofal kö

Offentliga sektorn hade redan innan pandemin svårigheter att klara av att sköta alla som ville få tandläkarvård. Kön kommer att vara ännu större nu.

Det betyder att de som först kanske skjutit upp vården några månader kanske är tvungna att vänta ett halvt år innan de får en tid.

Det är en katastrof om man tänker på hälsan, och då borde man fundera hur man kan ta i beaktande hela tandläkarkapaciteten i Finland och göra det lättare för folk att anlita också privata tjänster.

Ändra ersättningarna

Det enklaste sättet just nu skulle vara att temporärt höja på Folkpensionsanstaltens ersättningar för tandvården så att folk skulle ha råd att gå på privata sidan också, menar Grönroos.

Enligt henne är ersättningen idag bara nominell.

Ersättningen för privata tandläkararvoden är 60 procent av FPA:s fastställda taxa. I praktiken betyder det att 37 procent av de reella kostnaderna ersätts, uppger Fpa på sina webbsidor.

– Till exempel under den tid regeringen förbereder Sote-reformen skulle man kunna ha en förhöjd Fpa-ersättning, föreslår Grönroos .

Diskussion om artikeln