Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besvikelse över flygstopp till Kronoby: “Kostnaderna en spottstyver jämfört med exportintäkterna”

Från 2020
Mikael Ahlbäck
Bildtext Finns inga flygförbindelser från Kronoby, kanske vi tvingas flytta verksamhet till Helsingfors, säger Mikael Ahlbäck som är vd för Rani Plast i Terjärv.
Bild: YLE/Chanette Härus

Finnairs meddelande om att förlänga uppehållet i trafiken mellan Vanda och Kronoby var ovälkommet i regionen. De pengar som krävs för att upprätthålla flygtrafiken är småpotatis jämfört med exportintäkterna som nejdens företag genererar, har traktens flygplatslobbare räknat ut.

- Finnair meddelade idag att ingen trafik kör igång innan oktober, men hur det blir senare i höst beror på efterfrågan och allt spikas först i mitten av augusti, säger Stig Göran Forsman som är vd för Kronoby flyghangar, som är ett bolag som ägs av närområdets kommuner för att främja flygförbindelserna.

Passagerna borde räcka

Efter måndagens möten med Finnair känner Forsman sig besviken.

Någon större förståelse för näringslivets behov har man inte visat från flygbolagets sida. Nu ska företagsnätverken kartlägga de beräknade flygbehoven för resten av året, och presentera siffrorna för Finnair i juni. Forsman hoppas att de nationalekonomiska siffrorna ska övertyga.

Tänker man att exporten i området omsätter fyra miljarder euro årligen, förstår man att kostnaderna för att rulla Karleby-Jakobstad flygplats är en spottstyver i jämförelse.

Att, som Finnair hävdar, säga att passagerarmängderna har varit för små är oriktigt, enligt Forsman. Kabinfaktorn har legat kring 55 procent, uppskattar Forsman.

- Klart det är för lågt, men det beror till stor del också på lösningen med triangelflyg som förlängt restiden till kring tre timmar, då man tvingas flyga omvägen via Kemi. Så det har inte alls varit populärt, säger han.

Kontrolltornet vid Karleby-Jakobstad flygplats.
Bildtext Karleby-Jakobstad flygplats ekar tom.
Bild: YLE/Ari Vihanta.

“Borde vara lönsamt”

Morgonflygen från Jakobstad-Karleby flygplats har enligt Forsman varit närapå fullbelagda, före coronaepidemin slog ut flygtrafiken. 70 procent av resenärerna är affärsresande, av vilka merparten också fortsatt ut i världen från Helsingfors, ofta med Finnairs flyg.

Med en kabinfaktor på 50 procent och den plantyp man flugit med, så borde man lyckas få den här trafiken lönsam, anser Forsman.

Från kundhåll är man också oroad över utvecklingen vid Karleby-Jakobstad flygplats.

Triangelflygen har gjort restiden utdragen och avgångs- och ankomsttiderna har gjort mötesdagarna närmast omänskligt långa, säger Mikael Ahlbäck som varje vecka flugit sträckan.

- Åker man på semester kan man kanske ta tåg i stället för flyget, men ska man fram och tillbaka på en dag för ett möte i Helsingfors, är tåget inte ett alternativ, säger Ahlbäck som är vd för det Terjärvbaserade bolaget Rani Plast.

Fysiska möten behövs

Lägger man dessutom till hur prisbilden sett ut med flygbiljetterna, talar det inte heller till flygets fördel. Ahlbäck är förundrad över hur styvmoderligt sträckan till Kronoby behandlats, där höga och ologiska priser möjligen skrämt bort en del resenärer.

- Om man tvingas betala 450 euro för flyget till Helsingfors om man får tågbiljetten för en femtiolapp, så blir det bra timpeng för en småföretagare att åka tåg. Men det är inget alternativ för oss som reser varje vecka, säger Ahlbäck.

Ahlbäck tror att en lärdom från tiden med reserestriktioner är att många fler möten kan skötas på distans.

Men jag tror ändå att det är genom människomöten som man gör affärer, säger Ahlbäck.

AB Rani plast OY
Bildtext Rani Plast i Terjärv.
Bild: YLE/Chanette Härus

Motsägelsefulla budskap

Stig-Göran Forsman tror också att behovet av flygtrafik, inte minst för näringslivet, kommer att bestå. Och efter kartläggningen bland nejdens företag har man också mer belägg för det, räknar han med.

- Man märker ju att saken fått mycket politisk uppmärksamhet, då de berörda flygplatserna personligen rör flera ministrar. Och jag hoppas den här nationalekonomiska biten är något man ser noggrant på innan man bestämmer om ett statligt stödpaket på 700 miljoner euro för att rädda Finnair ur krisen, säger Forsman.

Men han är inte helt övertygad om att beslutsfattarna ser hela bilden.

- Vi kommer inte vidare med Finnair i det här skedet. Man talar om att få Finland på fötter, men samtidigt begränsar man möjligheten för företagen att resa ut med flyg från en väldigt stark exportregion, säger Forsman.

Diskussion om artikeln